În România, mai puţin de 2% dintre cazurile de cancer la sân sunt descoperite în stadii incipiente, principala cauză fiind absenţa unui program naţional de screening, afirmă dr. Isabela Maria Botea, specialist în radiologie şi senologie imagistică.
„Nu stăm bine, din cauza lipsei Programului naţional de screening pentru cancerul de sân. Toate statele lumii au program de screening, noi nu avem acest program. Din această cauză, cifrele în România sunt îngrijorătoare: doar 1,3% din cazuri sunt depistate în forme incipiente, restul sunt diagnosticate tardiv, în stadii avansate, cu şanse reduse de vindecare şi supravieţuire”, a declarat medicul la Medika TV.
Dr. Botea a subliniat că multe paciente descoperă boala „întâmplător, în timpul unui control de rutină”, însă există şi femei care merg constant la controale, o dată pe an sau la doi ani.
„Situaţia cea mai nefericită este cea în care boala este descoperită prin palparea unui nodul sau în prezenţa unor semne ori simptome locale, specifice cancerului”, a explicat ea.
Medicul a precizat că, în stadiile incipiente, cancerul de sân nu produce durere şi nici nu este detectabil prin palpare. Nodulii aflaţi în primele faze au dimensiuni de unu, doi sau trei milimetri şi nu pot fi simţiţi manual.
Dr. Botea a adăugat că în ţările care au implementat programe de screening, mortalitatea prin cancer la sân a scăzut cu 30%. Aceste date subliniază importanţa unui program naţional pentru prevenţie şi diagnostic precoce.