Deputaţii europeni doresc o remuneraţie echitabilă pentru artiştii a căror muzică este difuzată pe platformele de streaming muzical

Deputaţii europeni doresc o remuneraţie echitabilă pentru artiştii a căror muzică este difuzată pe platformele de streaming muzical

Deputaţii europeni au votat, miercuri, în favoarea unei rezoluţii care solicită o remunerare echitabilă pentru artiştii a căror muzică este difuzată pe platformele de streaming muzical, scrie News.ro.
Textul a fost adoptat cu 532 de voturi pentru şi 61 împotrivă.
Streamingul reprezintă 67% din cifra de afaceri globală a industriei muzicale, cu vânzări anuale de 22,6 miliarde de dolari, subliniază Parlamentul European într-un comunicat de presă.
Chiar dacă sectorul continuă să crească, el plăteşte venituri foarte mici pentru majoritatea autorilor, spun eurodeputaţii care ar dori să vadă o mai bună repartizare a veniturilor.
Ei condamnă, de asemenea, aşa-numitele sisteme de "payola", care îi obligă pe autori să accepte venituri mai mici sau zero în schimbul unei mai mari vizibilităţi.
"Distribuţia muzicii pe platformele digitale nu aduce beneficii suficiente artiştilor, autorilor şi interpreţilor", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, raportorul textului, spaniolul Garci­a del Blanco (S&D, socialist), deşi a salutat "eforturile recente ale sectorului pentru a corecta aceste dezechilibre".
"Cerem Comisiei Europene, în colaborare cu părţile interesate, să examineze modele mai echitabile de redistribuire a profiturilor", a explicat el.
Printre propunerile înaintate se numără crearea unui 'observator european al muzicii' însărcinat cu colectarea de date şi cu 'propunerea de soluţii la problemele cu care se confruntă industria muzicală'.
Eurodeputaţii doresc, de asemenea, ca executivul UE să elaboreze o propunere legislativă pentru a "garanta diversitatea culturală europeană".
Raportul subliniază, de asemenea, necesitatea unei "utilizări etice a inteligenţei artificiale". Acesta solicită Bruxelles-ului să propună dispoziţii legale specifice pentru a asigura transparenţa algoritmilor şi a sistemelor de recomandare a conţinutului pe platformele de streaming muzical.

Afla mai multe desprebaniartististreaming
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt