Deficitul sare în aer. Guvernul a avut un deficit uriaş în februarie, cu sume mari pentru înarmare. Deficitul pe primele două luni a ajuns deja la un nivel record

Deficitul sare în aer. Guvernul a avut un deficit uriaş în februarie, cu sume mari pentru înarmare. Deficitul pe primele două luni a ajuns deja la un nivel record

Guvernul a închis primele două luni din an cu un deficit foarte mare, de 1,67% din PIB, 29 miliarde de lei, deja cu o gaură de circa 21 miliarde de lei doar în februarie, determinată de cheltuieli cu înarmarea, dar şi de sume mari alocate pentru stingerea datoriilor în sectorul de sănătate, au declarat surse oficiale pentru Profit.ro. Datele sunt preliminare, datele finale şi oficiale urmând să fie anunţate după 25 martie.

Nivelul este unul record atât ca procentaj din PIB, cât şi ca sumă. Pe lângă cheltuielile mari cu Apărarea şi Sănătatea, un impact major asupra deficitului din februarie îl are şi faptul că luna februarie este, istoric, cea mai slabă din an ca încasări la ANAF, cu un program cu circa 7 miliarde lei mai mic decât în ianuarie.

În primele două luni din 2023, deficitul a fost de 17 miliarde lei, 1,07% din PIB. Un deficit lunar mai ridicat decât cel din februaie a fost înregistrat, din datele veificate de Profit.ro, în decembrie 2022, când s-a situat la 22,3 miliarde lei, şi decembrie 2021, la 24 miliarde lei, ca o consecinţă a practicii din trecut a guvernelor de a cheltui mult în lunile noiembrie şi decembrie. În noiembrie şi decembrie 2023, Guvernul a încercat să ţină cheltuielile sub control pentru a se încadra în limitele de deficit, majorate deja, în urma unor discuţii cu Comisia Europeană, faţă de ţintele iniţiale.

Plăţile mari făcute pe acest început de an au, din informaţiile Profit.ro, legătură şi cu plăţi amânate de pe finalul anului trecut, când Guvernul a încercat să ţină sub control deficitul bugetar.

După ce şi în ianuarie Guvernul a fost nevoit să aloce aproape 3 miliarde de lei pentru contracte de înarmare, în februarie a făcut plăţi şi a ajuns la 6 miliarde de lei pentru prmele două luni. Aceste sume se vor reflecta în cheltuielile de capital, care în trecut indicau în principal investiţiile.

Un impact major în situaţia lunii februarie îl au şi veniturile colectate de ANAF. Chiar dacă ANAF a strâns la buget conform programului, februarie este o lună slabă pentru Fisc, cum a relatat anterior Profit.ro. Pe de altă parte, cheltuielile rigide ale Guvernului sunt mult mai uniform distribuite pe parcursul anului, mai ales cele cu pensii şi salarii.

Astfel, veniturile pentru primele două luni sunt în urcare cu 17%, iar cheltuielile, cu 27%, potrivit informaţiilor Profit.ro.

Creşteri mari de cheltuieli s-au înregistrat la bunuri şi servicii, în special pentru stingerea de datorii în sănătate, precum şi la cheltuielile de capital, pentru armament, dar şi sume mari pentru proiecte prin PNRR şi fonduri europene.

Deficit bugetar ridicat în ianuarie tot din cauza unor cheltuieli pentru înzestrarea MApN

Guvernul a înregistrat în ianuarie un deficit bugetar de 0,45% din PIB, 7,89 miliarde de lei, faţă de 0,25% din PIB, 4 miliarde de lei în ianaurie anul trecut. Profit.ro a transmis anterior, citând surse, că Guvernul a semnat în ianuarie plăţi de aproape 3 miliarde de lei la contracte pentru înzestrarea armatei, ceea ce a urcat deja deficitul la circa 0,5% din PIB, aproximativ 8 miliarde de lei.

Cheltuielile pentru armament sunt incluse în raportare la cheltuieli pentru investiţii, unde Finanţele au anunţat o creştere de aproape patru ori, la 7,37 miliarde de lei.

Reglaje la cheltuieli, dar după o analiză pentru primul trimestru

Profit.ro a scris la final de februarie că Ministerul Finanţelor a pregătit o serie de propuneri cu impact pe reducerea cheltuielilor bugetare, au declarat surse apropiate situaţiei. Potrivit informaţiilor Profit.ro, proiectul reglează unele dintre măsurile adoptate pe finalul anului trecut, prin Legea 296 şi OUG 115.

Ulterior, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat că unele măsuri ar urma să fie luate, doar pe partea de cheltuieli, după o analiză a primului trimestru.

 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt