Donald Trump a făcut referiri la Adolf Hitler în timpul mandatului său de preşedinte al Statelor Unite, declaraţii care revin în atenţie cu doar două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale, potrivit Yahoo News.
Publicaţiile The Atlantic şi The New York Times au publicat marţi dezvăluiri despre aceste comentarii controversate. Într-un articol recent, The Atlantic a scos în evidenţă o afirmaţie surprinzătoare a fostului preşedinte republican.
Totul a pornit la sfârşitul anului 2020, când Trump, aflat încă în funcţia de preşedinte, a convocat mai mulţi oficiali, inclusiv din domeniul Apărării, nemulţumit de gestionarea unor probleme, printre care şi scandalul legat de familia Vanessa Guillen, unde preşedintele considera că funeraliile organizate erau prea costisitoare.
„Nu costă 60.000 de dolari să îngropi un nenorocit de mexican,” ar fi spus el, conform surselor.
În aceeaşi întâlnire, Trump a făcut o remarcă despre nevoia de generali loiali, adăugând: „Am nevoie de genul de generali pe care-i avea Hitler. Oameni care-i sunt total loiali, care-i ascultă ordinele.”
Foşti oficiali militari care au lucrat cu Trump au confirmat că el aprecia în mod deosebit obedienţa în armată, conform The Atlantic. Pe parcursul mandatului său, interesul pentru un stil de conducere autoritar a crescut, conform surselor din apropierea sa.
Admiraţia faţă de generalii lui Hitler, fără să le cunoască numele
Un purtător de cuvânt al lui Trump a negat că fostul preşedinte ar fi făcut astfel de afirmaţii despre Hitler, însă nu este prima oară când el face referire la liderul nazist.
Într-o carte publicată în 2022 de jurnaliştii Peter Baker şi Susan Glasser, este relatată o conversaţie dintre Trump şi John Kelly, fostul său şef de cabinet. În acea discuţie, Kelly i-a explicat că generalii germani „au încercat de trei ori să-l asasineze pe Hitler,” la care Trump a replicat: „Nu, nu, nu, îi erau total loiali.”
Trump a recunoscut în timpul acelei discuţii că nu îi cunoaşte nici pe Bismarck, nici pe Rommel, atunci când aceştia au fost menţionaţi de Kelly.
Cartea lui Baker şi Glasser mai include şi mărturii ale altor foşti oficiali. Fostul şef al Statului Major, Mark Milley, şi-a exprimat temerea că susţinerea lui Trump pentru „marea minciună” legată de alegerile din 2020 ar putea duce la o situaţie similară cu „incendiul Reichstagului.”
Milley continuă să vorbească public despre pericolele pe care le reprezintă Trump, descriindu-l ca fiind „cea mai periculoasă persoană din ţară” şi „fascist până-n măduva oaselor.”
Comentariile lui Trump despre Hitler ies din nou la iveală înainte de alegeri
Cu două săptămâni înainte de alegerile din SUA, John Kelly, fostul său şef de cabinet, vorbeşte deschis despre experienţa sa cu fostul preşedinte. Într-un interviu pentru The New York Times, Kelly îl descrie pe Trump drept un „fascist” care „va guverna ca un dictator dacă i se va permite.”
Kelly afirmă că Trump nu are nicio înţelegere a Constituţiei sau a conceptului de stat de drept. El a mai dezvăluit că Trump a făcut „declaraţii admirative faţă de Hitler,” afirmând că dictatorul „a făcut şi lucruri bune.”
„Trump nu a acceptat niciodată faptul că nu este cel mai puternic om din lume, iar prin putere înţelegea capacitatea de a face tot ce vrea, când vrea,” a declarat Kelly pentru New York Times.
Pe lângă comentariile sale despre Hitler, Kelly a fost îngrijorat de lipsa de înţelegere a lui Trump cu privire la armata americană. În primul an al mandatului, generalul i-a explicat de mai multe ori de ce „nu trebuie să folosească armata împotriva cetăţenilor americani,” însă Trump continua să insiste, ceea ce l-a determinat pe Kelly să sublinieze că „nu este în autoritatea sa.”
Kelly a părăsit funcţia de şef al cabinetului prezidenţial în 2019, dar a rămas ferm în convingerea că generalii care au lucrat cu Trump nu i-ar fi „loiali în toate,” conform Yahoo News.