Legea care reglementează dobânzile pentru creditele ipotecare şi de consum, oferite de instituţiile financiare nebancare (IFN-uri), a intrat în vigoare pe 11 noiembrie 2024. Prin aceasta, se stabilesc limite clare pentru dobânda anuală efectivă, cu scopul de a proteja consumatorii din România. Măsura se aplică retroactiv.
Dobânda are acum o limită maximă. Astfel, pentru împrumuturile de până la 5.000 de lei, ea nu poate depăşi 1% pe zi, pentru împrumuturile între 5.000 şi 10.000 de lei dobânda este de 0.8% pe zi, iar pentru creditele între 10.000 şi 25.000 de lei este impusă limita de 0,6% pe zi.
Spre exemplu, pentru un împrumut de 10.000 de lei, până acum clientul plătea o dobândă de 500% . După legea intrată în vigoare, dobânda pentru acest credit este de cel mult 20.000.
Toate împrumuturile sunt luate în considerare
Această măsură este aplicată retroactiv pentru toate creditele, iar pentru a se încadra în această lege, clienţii trebuie să ceară reviziunea contractului. Până în acest moment, sunt multe IFN-uri care şi-au anunţat consumatorii despre noile schimbări, rugându-i să semneze noile contracte mult mai favorabile.
ANPC-ul poate intervine
IFN-urile au 45 de zile la dispoziţie să răspundă la somaţie sau să aplice noua lege. Dacă situaţia nu se rezolvă, românii se pot adresa ANPC sau instanţelor de judecată.
Preşedintele ANPC consideră că acest pas va întări protecţia consumatorilor din România, oferind soluţii financiare corecte şi clare.