O zicală din popor spune că unele poveşti sunt atât de bune încât se scriu singure. E şi cazul poveştii de viaţă a lui Ionel Sporea. A devenit scriitor, apoi scenarist, şi asta după ce a fost jucător de ping-pong şi apoi inginer.
Revenind la poveste însă, o echipă Focus a vorbit cu omul care a revoluţionat tenisul de masă, după care a ajuns coleg de celulă cu Fane Spoitoru, iar acum îşi vede propria viaţă ecranizată. ,,Omul fără linia vieţii” s-a lansat şi în România.
Ionel Sporea a fost îndrăgostit de sport încă din copilărie. Pe când avea doar 12 ani, a devenit campion naţional. El nu s-a limitat însă doar la a practica acest sport, fiind pasionat de tehnică, la vârsta de 19 ani a devenit inventator. Împreună cu un prieten a creat primul robot modern de antrenament la tenis de masă.
Doar că în loc să fie pe culmile gloriei, Ionel Sporea s-a trezit la finalul anilor 80 în temniţele comuniste. Destinul l-a adus în aceeaşi celulă cu un interlop celebru: Fane Spoitoru, cu ajutorul căruia a reuşit să reziste iadului de la Jilava.
Experienţa acumulată în cadrul temniţelor de către interlopul care a speriat Bucureştiul, arestat prima dată în 1977, l-a ajutat pe Sporea să treacă peste această perioadă dificilă. La consolidarea bunei relaţii dintre cei doi a contribuit şi dexteritatea lui Fane Spoitoru.
Norocul lui Ionel Sporea s-a numit Revoluţia din 1989, ocazie cu care a fost eliberat. Aşa că a luat calea străinătăţii, a plecat mai întâi Belgia, după care a ajuns în Canada. Acolo a lucrat în domeniul ingineriei pentru mari companii până când un accident l-a ţintuit 7 ani într-un scaun cu rotile. Aşa a ajuns să îşi scrie autobiografia: un roman în trei acte, care ulterior a fost adaptat, tot de către Ionel Sporea, într-un scenariu de film.
Filmul ,,Omul fără linia vieţii” redă într-o proporţie de 80% povestea lui Ionel Sporea şi deja a luat trei premii în Statele Unite ale Americii. Recent, a fost lansat şi în România şi Republica Moldova.