De ce e important studiul prezentat astăzi de OCDE. Cu ce echivalează procesul de aderare lansat de Guvernul Ciucă

De ce e important studiul prezentat astăzi de OCDE. Cu ce echivalează procesul de aderare lansat de Guvernul Ciucă

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) lansează marţi, 12 martie, Studiul Economic 2024 pentru România. Documentul include o analiză a performanţei economice a României şi evaluează opţiunile de consolidare şi creştere a veniturilor. 
Aceste analize, realizate o dată la doi ani, sunt extrem de importante pentru ţara noastră, deoarece cuprind inclusiv recomandări care sprijină procesul de aliniere a României la standardele organizaţiei.
De menţionat că România a relansat procesul de aderare la OCDE în anul 2022, după ce a depus prima cerere de accedere la această organizaţie în 2004. Astfel, în urma demersurilor Guvernului Ciucă, OCDE a decis să demareze procesul de aderare a ţării noastre la această organizaţie în ianuarie 2022.
Tot în 2022, au fost parcurse alte două etape importante ale procesului de aderare. Mai întâi, în iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de parcurs pentru aderarea României la Organizaţie. Ulterior, în decembrie a acelui an, România a depus Memorandumul iniţial pentru aderare. 
Acest parcurs a fost posibil datorită evoluţiilor pozitive înregistrate de România. Astfel, ţara noastră a fost apreciată atât pentru performanţa economică înregistrată, cât şi pentru consolidarea democraţiei – un element esenţial pentru accederea în rândul statelor membre din OCDE. 
Aderarea la OCDE, relansată de Guvernul liberal după 18 ani de la depunerea primei candidaturi, este similară ca semnificaţie economică cu integrarea României în spaţiul UE. Şi într-un caz şi în altul, vorbim despre un statut de ţară care determină după sine investiţii străine importante. 
Amintim faptul că OCDE este astăzi cea mai puternică organizaţie de cooperare economică existentă la nivel global, având sub umbrela sa state care reprezintă peste 70% din comerţul mondial şi aproximativ 90% din valoarea investiţiilor de capital. Deschiderea discuţiilor de aderare este o recunoaştere indirectă a potenţialului de dezvoltare al României şi va permite ţării noastre atragerea de noi investiţii în economia ţării.

Afla mai multe despreciucaocde
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt