Dacă acum 10-15 ani consumatorii de droguri aveau peste 20 de ani, acum au 12-13 ani, spun medicii

Dacă acum 10-15 ani consumatorii  de droguri aveau peste 20 de ani, acum au 12-13 ani, spun medicii

Radu Ţincu, medic de Terapie Intensivă şi Toxicologie la Spitalul Floreasca din Capitală, a declarat că există un fenomen de creştere a consumului de substanţe stupefiante în România, care s-a acutizat în ultimii patru, cinci ani.
El a precizat că se poate vorbi de o scădere a vârstei de consum, iar dacă în urmă cu 10-15 ani consumatorii aveau peste 20 de ani, astăzi consumul începe de la 12-13 ani.  
Radu Ţincu a fost întrebat, luni, la Medika TV, cum a fost anul 2023 din punctul de vedere al consumului de droguri în rândul tinerilor, al elevilor.
“2023 a adus în prim-plan problematica drogurilor, însă, această aducere în prim-plan a fost cumva determinată de anumite cazuri de notorietate publică. Problema drogurilor exista de mult timp. Am tot sesizat de-a lungul timpului, în diverse apariţii publice, faptul că există un fenomen de creştere a consumului de substanţe stupefiante, iar acest fenomen s-a acutizat în ultimii patru, cinci ani. Dacă discutăm de acutizare, discutăm de o creştere a cantităţilor care au fost consumate în România, discutăm de o diversificare a substanţelor utilizate, discutăm de o scădere a vârstei de consum. Dacă în urmă cu 10-15 ani persoanele consumatoare erau tineri de peste 20 de ani, iată că astăzi putem să vorbim, conform raportului publicat de Agenţia Naţională Antidrog, de un consum care începe după vârsta de 12-13 ani, ceea ce ne arată gravitatea fenomenului”, a declarat Radu Ţincu. 
El a adăugat că tinerii preferă să folosească substanţe de sinteză, aşa numitele etnobotanice.
”O altă caracteristică a consumului de droguri o reprezintă faptul că tinerii preferă să folosească substanţe de sinteză, aşa numitele etnobotanice sau legale care creează confuzie. Denumirea aceasta de legale îi face să creadă că ele se pot comercializa la liber, iar denumirea de etnobotanice creează confuzie pentru că asocierea dintre etno şi botanic te duce cu gândul la o substanţă de origine naturală, ceea ce nu este. Majoritatea dintre ele, peste 99%, sunt substanţe de sinteză. Acest tip de particularitate a consumului ar trebui să ne alarmeze. După tragedia de la 2 Mai, iată că problematica drogurilor a ajuns pe masa CSAT, reprezintă o problemă de interes naţional, o problemă de siguranţă naţională, lucru care sper să declanşeze şi să deblocheze anumite resorturi la nivelul ministerelor astfel încât să putem să modificăm în primul rând legislaţia în domeniu, să o putem actualiza şi să putem implementa măsurile de politică sanitară care să poată gestiona situaţia”, a explicat medicu Radu Ţincu. 
El a subliniat că problematica drogurilor nu poate fi stopată de nicio ţară, dar România trebuie să tempereze fenomenul consumului. 
”Problematica drogurilor nu poate fi stopată. Nicio ţară din lume, cu toate eforturile pe care le-a depus, chiar şi China, unde ştim foarte clar că deţinerea de droguri se pedepseşte cu pedeapsa capitală, nu a reuşit să eradicheze acest fenomen. Noi trebuie cumva să temperăm fenomenul consumului şi pe de altă parte să îi ferim pe tineri să ajungă la spital. O ţară civilizată este acea ţară în care oamenii care consumă substanţe psihoactive nu ajung cu supradoze. Faptul că ei ajung cu supradoze arată o lipsă de educaţie medicală pentru că ajung să supradozeze aceste substanţe şi să necesite îngrijire medicală”, a mai declarat Radu Ţincu.

Afla mai multe despredroguritinericonsum
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt