Cutremur de 4,9 grade în vestul ţării urmat de cinci replici

Cutremur de 4,9 grade în vestul ţării urmat de cinci replici

S-a zguduit pământul în vestul României! Alte cinci cutremure s-au produs în timpul nopţii în judeţul Arad, după cel de aseară. Acesta a fost şi cel mai puternic - 4,9 grade pe Richter şi a avut loc aproape de ora 21 în Crişana, mai exact în localitatea Zăbrani. Seismul s-a simţit şi în judeţele învecinate, dar şi în Ungaria. Oamenii s-au panicat, iar unii dintre ei au dormit chiar şi sub cerul liber. Un cutremur de o magnitudine mai mare nu s-a mai produs în vest de 22 de ani.

Seismul de 4,9 grade, s-a produs la o adâncime de 2 kilometri, în localitatea Zăbrani, şi s-a resimţit în întreg judeţul Arad, dar şi în Alba, Timiş şi Cluj. Mai multe camere de supraveghere au surprins momentul în care pământul a început să se cutremure. Localnicii au trecut prin momente de panică când au simţit cum li se zguduie casele. Oamenii povestesc că seismul a fost însoţit de un zgomot ciudat.

Deşi puternic, cutremurul nu a făcut pagube. La scurt timp, autorităţile din judeţul Arad au ieşit în teren, pentru evaluare. După mai bine de două ore, a urmat şi prima replică. Între Arad si Lipova, de 4,3 grade pe Richter, la o adâncime mai mare însă, 9 km. Replica s-a resimţit în judeţul Timis şi chiar în Beckescsaba, în Ungaria.

Au urmat, în timpul nopţii, alte 4 replici, cu magnitudini între 2 si 2,7. Ultimul a avut loc dimineaţă, la ora 5.12.
Specialiştii spun că seismele în zona de vest sunt destul de rare şi, de obicei, la magnitudini mici. Regiunea este situată la intersecţia a două falii, una care se întinde de la Lugoj până la Zarand, iar cea de-a doua - o falie perpendiculară pe prima. Nu este exclus să se producă şi alte replici.

Ultimul cutremur din zona Aradului a avut loc în 1991, cu o magnitudine de 3,4 grade.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt