Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pe numele lui Şoigu şi Gherasimov

Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pe numele lui Şoigu şi Gherasimov

Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis marţi mandate de arestare pe numele fostului ministru rus al Apărării Serghei Şoigu şi generalului Valeri Gherasimov, pe care-i acuză de presupuse crime de război în invazia rusă a Ucrainei, relatează Reuters, preluat de News.ro.

Serghei Şoigu a fost dat afară din postul de ministru al Apărării luna trecută şi a fost numit secretar al puternicului Consiliul rus de Securitate, cea mai importantă schimbare făcută de către preşedintele rus Vladimir Putin în comandamentul militar de la începutul Războiului din Ucraina, în februarie 2022.

Curtea, cu sediul la Haga, anunţă că îi suspectează pe Şoigu şi Gherasimov de comiterea unor crime de război şi crime împotriva umanităţii, din cauză că au ordonat atacuri vizând civili şi obiective civile în Ucraina.

Judecătorii Curţii au stabilit că există ”motive rezonabile să se creadă că cei doi suspecţi poartă responabilitatea unor atacuri cu rachetă desfăşurate de către Forţele armate ruse împotriva infrastructurii electrice ucrainene începând cel puţin de la 10 octombrie 2022 şi până la cel puţin 9 martie 2023”, anunţă într-un comunicat Curtea.

Afla mai multe despresoigugherasimovcpi
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt