Arena multifuncţională care va fi construită în locul stadionului Dinamo are o valoarea avizată de Guvern la 854,5 milioane lei (circa 171 milioane euro), iar durata de execuţie a noului proiect ar urma să fie de circa 2 ani şi jumătate. Antreprenorul declarat câştigător este asocierea Bogart SRL & ACI Cluj SA & DICO şi Ţigănaş Birou de Proiectare SRL & UTI Cconstruction and Facility Managament SRL., scrie Profit.ro.
Valoare contractului, semnat în prezenţa premierului Ciolacu, este de 619,5 milioane lei cu TVA, cote şi taxe incluse, iar durata contractuală de realizare este de 210 zile proiectare + 750 de zile execuţie.
Noua Arenă Multifuncţională CS Dinamo Bucureşti nu va fi doar un stadion, ci un complex sportiv modern, adaptat cerinţelor actuale şi viitoare ale sportului de performanţă. Cu o capacitate de 25.059 locuri, arena va fi dotată cu:
➢ Spaţii de cazare pentru sportivi
➢ Cantină dedicată sportivilor
➢ Spaţiu expoziţional
➢ Săli de antrenament pentru multiple discipline sportive: scrimă, lupte, judo, haltere, box, atletism indoor, handbal şi baschet, tenis indoor, caiac/canoe
➢ Centru de recuperare pentru sportivi
De asemenea, arena va fi proiectată astfel încât să poată fi omologată UEFA categoria IV, respectând cele mai înalte standarde internaţionale. Un alt element important al proiectului este heliportul, prevăzut pentru intervenţii de urgenţă şi conectat la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti.
Divizarea celor 25.059 de locuri, pe categorii de spectatori, este după cum urmează:
➢ Public general = 23.867 locuri, din care 368 de locuri pentru persoane cu dizabilităţi şi însoţitori
➢ PUBLIC VIP = 1.192 locuri
Pentru presa se prevăd locuri în boxa presei, precum şi spaţii interioare pentru lucru. Capacitatea boxei presei este:
➢ presa scrisa: 30 locuri cu desk / 30 locuri fără desk
➢ presa radio/TV – 10 pupitre a cate 3 locuri.
În incinta stadionului se vor găsi două parcări, parte din acestea vor putea fi folosite permanent (şi în afara perioadei de desfăşurare a meciurilor) acestea servind întregului complex sportiv.
Noul complex va beneficia şi de spaţii de cazare, cu o capacitate de până la 80 de locuri în 40 de camere duble, dar şi de spaţiu pentru cantină cu sală de mese cu o capacitate de până la 160 de locuri.
De asemenea, noul stadion va beneficia de un spaţiu expoziţional, cu o suprafaţă de 800 mp care urmează să găzduiască evenimente culturale, expoziţii temporare, precum şi o expoziţie permanentă ce va expune trofeele clubului şi de un amfiteatru cu capacitate de pana la 200 persoane.
Totodată obiectivul de investiţii va dispune, pe lângă stadion, de spaţii complementare pentru sport:
➢ sală box cu trei ringuri,
➢ sală haltere,
➢ sală judo şi lupte, cu un tatami judo şi două suprafeţe pentru lupte,
➢ sală gimnastică, fitness,
➢ sală scrimă;
➢ spaţii utilizate pentru amenajarea vestiarelor şi a altor spaţii conexe pentru personal
➢ spaţii pentru patru vestiare pentru zona de handbal/tenis şi pentru două vestiare pentru zona atletism;
Stadionul va fi dimensionat conform cerinţelor aplicabile prin regulamentul de acreditare UEFA pentru nivelul 4, îndeplinind inclusiv cerinţele superioare acestui standard. Acesta va fi un teren de joc înierbat pentru fotbal, incinta având dimensiunile 125x85 metri, unde se vor desfăşura meciuri de fotbal si rugby. În cazul în care echipele acced în competiţii internaţionale stadionul va asigura condiţii complete pentru susţinerea meciurilor la acest nivel. De asemenea, stadionul poate fi închiriat şi altor echipe din ţară care momentan nu au condiţii adecvate pentru organizarea de meciuri la nivel naţional sau internaţional.
Stadionul va fi dotat cu o serie de funcţiuni conexe, care asigură fie complementaritate de funcţionare pentru activitatea sportivă (sălile de antrenament ale secţiilor sportive), fie elemente pentru atragerea publicului general.
În cadrul acestui proiect se prevede şi realizarea unui Heliport. Pentru a se asigura condiţiile de siguranţă în vederea aterizării aeronavelor SMURD, helipadul (pista propriu-zisă de aterizare) trebuie să se găsească la cota superioară a construcţiilor învecinate, rezultând necesitatea ca helipadul să fie înălţat la cota aproximativă +33m faţă de cota stradală. Helipadul propriu zis va fi liber de alte obstacole, inclusiv parapete perimetrale, astfel încât să nu existe riscul ca aeronavele să agaţe elemente aflate peste nivelul suprafeţei de aterizare. Evacuarea pacienţilor cu targa rulantă se va face cu o platformă elevatoare, amplasată la marginea pistei. Aceasta va conduce către un nivel intermediar, amplasat imediat sub helipad. Tot la acest nivel se găsesc ascensorul pentru transportul pacienţilor – staţia superioară, şi scara pentru evacuare/intervenţii curente.
Valoarea avizată finanţată de Ministerul Dezvoltării prin CNI este de 827.893.000 lei
Valoarea avizată finanţată de MAI prin Clubul Sportiv Dinamo este de 26.680.000 lei (include lucrările de demolare ale actualei arene, relocare reţea de termoficare, relocare reţea apă şi canalizare, realizare utilităţi şi branşamente la utilităţi, servicii de proiectare şi asistenţă tehnică pentru cele de mai sus precum şi cotele şi taxele aferente)
Ministerul Afacerilor Interne prin Clubul Sportiv Dinamo Bucureşti va finanţa, conform legii, cheltuieli în sumă de 26,6 milioane lei (inclusiv TVA) pentru:
➢ Finanţarea demolării construcţiilor existente – demolare derulată prin C.N.I. S.A.;
➢ Branşarea la utilităţi a întregii clădiri;
➢ Relocarea/protecţia utilităţilor de pe amplasament (relocarea reţelei de termoficare)