Cum spălăm corect fructele şi legumele? Sfaturi de la specialişti

Cum spălăm corect fructele şi legumele? Sfaturi de la specialişti

Fructele şi legumele sunt recomandate în orice dietă. Înainte de consum acestea trebuie însă spălate foarte bine, pentru că pesticidele pe care le conţin sunt la fel de dăunătoare precum fumatul, în ceea ce priveşte riscul de a dezvolta cancer. Un nou studiu evidenţiază acest aspect.

Cercetarea a fost publicată în perstigiosul jurnal medical „Frontiers în Cancer Control Society” şi evidenţiază o legătură foarte strânsă între prezenţa pesticidelor din fructe şi legume şi mai multe tipuri de cancer. Este vorba despre leucemie, limfolul non-Hodking, cancerul de vezică urinară sau cel de plămâni.

Pesticidele, la fel de periculoase precum fumatul

Pesticidele sunt produse chimice pe care fermierii le utilizează pentru a combate dăunătorii care pot afecta culturile agricole. Din păcate, aceste produse sunt însă foarte periculoase pentru sănătatea noastră. Pesticidele pot afecta ochii, pielea, plămânii sau sistemul nervos.

Uniunea Europeană a creat însă o serie de mecanisme prin care fermierii trebuie să raporteze tipul de pesticide pe care îl folosesc, precum şi cantităţile utilizate. Aceste produse se folosesc în special pentru combaterea dăunătorilor care afectează următoarele culturi: castravete, roşii, cartofi, spanac broccoli sau vinete. De asemenea, în cazul fructelor, fermierii le folosesc pentru protecţia structurilor sau a merelor.

Spălaţi foarte bine fructele şi legumele

Pentru a preveni contactul organismului cu pesticidele, recomandarea specialiştilor este ca acestea să fie foarte bine spălate înainte de consum. Food and Drug Administration (FDA) şi Centers for Disease Control (CDC) cele mai importante organisme care susţin sănătatea publică din Statele Unite ale Americii recomandă spălarea fructelor şi legumelor cu apă simplă.

Astfel, alimentele cu coajă fermă şi poroasă, precum merele, lămâile sau perele pot fi curăţate cu o perie moale şi curată, pentru a îndepărta orice urmă de pesticide din porii acestora.

În schimb, în cazul legumelor verzi, precum salata, spanacul prazul sau legumele crucifere, trebuie să li se îndepărteze straturile exterioare, apoi să fie ţinute preţ de câteva minute într-un bol cu apă rece şi scurse foarte bine.

Afla mai multe desprefructelegume
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt