Cum se poziţionează ţările NATO în problema atacurilor ucrainiene în Rusia

Cum se poziţionează ţările NATO în problema atacurilor ucrainiene în Rusia

După mai bine de doi ani de la începerea celui mai sângeros război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, în timp ce Occidentul se gândeşte ce să facă pe măsură ce trupele ruseşti avansează în Ucraina, Putin invocă tot mai des riscul unui război global, în timp ce liderii occidentali îl minimalizează.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru The Economist că membrii alianţei ar trebui să permită Ucrainei să lovească pe teritoriul Rusiei cu arme occidentale, o opinie susţinută de unii membri europeni ai alianţei transatlantice, dar nu şi de Statele Unite.

Şi în Germania există o oarecare rezistenţă faţă de această idee, temerile legate de o escaladare într-un conflict mai amplu putând juca un rol în viitoarele alegeri locale şi statale din estul fost comunist al ţării. Scholz a refuzat să pună la dispoziţia Kievului rachetele germane cu rază lungă de acţiune Taurus, care ar putea ajunge la Moscova.

De asemenea, Roma se teme de riscul de escaladare şi de extindere a conflictului, inclusiv de faptul că Vladimir Putin ar putea să folosească arme nucleare, în timp ce Marea Britanie şi-a dat acordul ca armele sale să fie folosite în atacuri pe teritoriul rus.

"Nu dorim o escaladare", a repetat marţi preşedintele Macron. "Ceea ce s-a schimbat este că Rusia şi-a adaptat oarecum practicile" şi atacă Ucraina de la baze din Rusia, a încercat el să convingă, în timp ce cancelarul german a rămas mai evaziv, potrivit AFP.

NATO îndeamnă capitalele occidentale să ridice restricţiile care "leagă mâinile la spatele ucrainenilor", după cum a spus secretarul general Jens Stoltenberg.

Afla mai multe desprenatoarmeucraina
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt