Cum a evoluat nivelul de trai din România. PIB-ul ţării a depăşit Grecia şi Portugalia

Cum a evoluat nivelul de trai din România. PIB-ul ţării a depăşit Grecia şi Portugalia

În ultimii ani, nivelul de trai al românilor a cunoscut o creştere semnificativă, în ciuda multiplelor crize suprapuse. Venitul mediu al unui angajat a depăşit 1.000 de euro, iar PIB-ul a depăşit alte ţări, precum Grecia sau Portugalia. În plus, instituţiile internaţionale preconizează o creştere economică pentru ţara noastră.

Traiul mai bun al românilor se poate observa şi prin marile evenimente precum festivaluri, concerte sau chiar campionatul european de fotbal, unde românii sunt nelipsiţi, în ciuda preţurilor biletelor relativ mari.

Salariul minim pe economie a crescut în mod repetat în ultimele 12 luni şi va ajunge la 3.700 de lei din luna iulie, oferind mai multor români posibilitatea de a avea venituri mai mari. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu pensiile care vor creşte din nou, din septembrie, în baza recalculării.

Românii au început să cheltuie mai mult nu doar pe necesităţile de bază, ci şi pe bunuri de larg consum, vacanţe şi alte activităţi de recreere. Această creştere a consumului a stimulat economia, ceea ce duce la o mai mare dezvoltare economică şi bunăstare.

România, 80% din puterea de cumpărare medie din UE

Anul acesta, România a atins aproape 80% din puterea de cumpărare medie din UE. Această realizare se datorează creşterii PIB-ului din ultimii 10 ani, de la 632 de miliarde de lei la 1.600 de miliarde, o creştere de 153%, potrivit ziare.com. În plus, ţara noastră a depăşit ca PIB ţări europene precum Finlanda, Portugalia sau Grecia, potrivit Fondului Monetar Internaţional. De asemenea, economia românească a devansat şi ţări precum Noua Zeelandă şi Luxemburg.

În ceea ce priveşte PIB-ul pe cap de locuitor, un indicator esenţial de evaluare al nivelului de trai, România a depăşit Rusia şi China. Alte ţări cu economii considerate puternice, cum ar fi Argentina, Turcia şi Africa de Sud, au un PIB pe cap de locuitor mai mic decât cel al României.

România, pe creştere economică şi în 2024

Datorită majorării veniturilor, consumul intern a înregistrat o creştere semnificativă. Românii au început să cheltuie mai mult nu doar pe necesităţile de bază, ci şi pe bunuri de larg consum, vacanţe şi alte activităţi de recreere. Acest lucru se poate observa la evenimentele recente precum primul meci al României la Euro2024, unde au fost prezenţi zeci de mii de români sau cele două concerte Coldplay de la Bucureşti unde biletele au fost vândute într-un timp record.

România va avea şi anul acesta o creştere economică, cea mai mare din Uniunea Europeană, însă nu va fi una bazată pe consum, ci pe investiţii.

”Viziunea pentru România constă în modelul economic bazat pe investitii. Avem investiţii record de peste 40 de miliarde de lei doar în primele patru luni, care au efecte de multiplicare în economia reală, permit creşterea producţiei aici, în România şi conduc la creştere economică, la locuri de muncă stabile şi la creşterea veniturilor românilor şi a puterii de cumpărare, a anunţat premierul.

Toate instituţiile internaţionale, de la FMI la Comisia Europeană sau Banca Mondială, preconizează o creştere economică de aproximativ 3% pentru anul acesta.

Afla mai multe desprepibcrestere economica
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt