Cum a devenit Polonia un magnet pentru investitori şi polonezii care revin din străinătate

Cum a devenit Polonia un magnet pentru investitori şi polonezii care revin din străinătate

Cu o economie înfloritoare şi o piaţă a forţei de muncă tensionată, Polonia este un magnet. Cotidianul german „Die Welt” explorează această schimbare discretă, dar reală, potrivit Rador Radio România.

Este nevoie de doar cinci ore cu trenul de la Berlin pentru a ajunge la Varşovia, epicentrul unei dinamici pe care puţine capitale europene o pot egala astăzi, subliniază cotidianul „Die Welt”. „Polonia nu mai este o ţară de emigraţie”, explică Christoph Fuß, expert la Germany Trade and Invest (GTAI), agenţia publică a Germaniei pentru dezvoltare economică internaţională. În 2023, balanţa migraţiei s-a inversat: numărul străinilor sosiţi pentru a se stabili în Polonia a depăşit numărul plecărilor. O mutaţie încă discretă, dar care se confirmă.

Potenţialul economic este acolo. În 2024, creşterea PIB-ului polonez a ajuns la 3%, în timp ce PIB-ul Germaniei s-a redus. FMI prezice o creştere anuală de peste 3% până în 2027. Prin urmare, peste 650 de companii germane sunt acum stabilite în Polonia – un record pentru o ţară străină – precum Miele, care şi-a relocat producţia maşinilor de spălat.

Pentru expatriaţi, piaţa muncii este deosebit de atractivă. „Suntem aproape la o rată de angajare completă şi multe posturi necesită cunoştinţe bune de germană”, notează Fuß. Se caută avocaţi, ingineri, specialişti în marketing sau dezvoltatori. Un german cu salariu nativ păstrează o putere de cumpărare considerabilă: salariul mediu net anual în Polonia este de doar 8.000 de euro, faţă de 22.000 de euro în Germania.

Un alt avantaj îl reprezintă preţurile mici. Un card de transport în oraş costă în jur de 1 euro, combustibilul este cu 30 de cenţi mai ieftin pe litru, iar mâncarea este cu o treime mai ieftină decât în ​​Germania. În ceea ce priveşte locuinţa, deşi spaţiile sunt în general mai mici, „încă pot fi găsite oferte bune în locaţii bune”, spune expertul imobiliar George Weinberg.

Există încă specificităţi locale de rezolvat: un nivel mai scăzut al pensiei (rată integrală, 31% din salariul mediu, faţă de 48% în Germania), o proporţie redusă de locuinţe închiriate (doar 12% chiriaşi) şi proceduri administrative care necesită un PIN (număr fiscal), scrie Profit.ro.

Dar intrarea în ţară, facilitată de spaţiul Schengen, face experienţa mai puţin riscantă: „Dacă visul unei vieţi mai bune în Polonia nu se împlineşte, întoarcerea este foarte simplă”, insistă cotidianul german. Într-un moment în care Germania îşi pune sub semnul întrebării competitivitatea, Polonia devine o alegere raţională pentru unii. Şi poate, pe termen lung, o alegere de suflet.

Afla mai multe desprepoloniainvestitori
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt