Cum a câştigat România procesul Roşia Montană? Vezi explicaţiile judecătorilor

Cum a câştigat România procesul Roşia Montană? Vezi explicaţiile judecătorilor

În urma procesului intentat de Gabriel Resources, companie canadiană, România a obţinut o victorie în ceea ce priveşte exploatarea aurului din Munţii Apuseni. Instanţa comercială supremă de la Washington a detaliat motivele pentru care ţara noastră nu a comis nicio eroare.

Conform concluziilor motivaţiei deciziei publicate de Tribunalul Internaţional de Arbitraj Comercial de la Washington (ICSID), România a gestionat corect procesul administrativ îndelungat legat de autorizarea exploatării de aur în Munţii Apuseni. Documentul extins, cu o lungime de 413 pagini, analizează în detaliu toate problemele şi argumentele prezentate de cele două părţi implicate, respectiv compania minieră canadiană şi statul român.

„Nu există nicio dovadă că întregul proces care a dus la respingerea proiectului de lege a fost afectat de un abuz de putere sau de o conspiraţie pentru a submina investiţiile reclamanţilor”, arată documentul, după ce Gabriel Resources afirmase că anumite acţiuni, şi omisiuni ale autorităţilor au fost „parte a unei politici de stat menite să obţină controlul asupra obiectului investiţiei”.

Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate a fost de aproximativ 6,7 miliarde USD. Gabriel Resources se aştepta să primească minimum 2 miliarde de dolari.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt