CSAT: România îşi va aduce contribuţia la acţiunile de monitorizare a armistiţiului în Ucraina, prin infrastructura sa şi alte capabilităţi

CSAT: România îşi va aduce contribuţia la acţiunile de monitorizare a armistiţiului în Ucraina, prin infrastructura sa şi alte capabilităţi

România îşi va aduce contribuţia la acţiunile de monitorizare a armistiţiului în Ucraina, prin infrastructura sa şi alte capabilităţi, informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), condusă de preşedintele interimar Ilie Bolojan.

'În cadrul şedinţei au fost analizate evoluţiile războiului ilegal şi neprovocat declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei acum trei ani, cu accent pe analiza situaţiei din teren, precum şi pe stadiul şi perspectivele negocierilor privind soluţionarea acestui război de agresiune', se arată în comunicat.

România salută rezultatele negocierilor recente de la Riad privind încetarea focului şi eforturile SUA în această direcţie, ca un prim pas spre ajungerea la un acord de pace, precizează sursa citată.

'Obiectivul fundamental rămâne o pace justă şi durabilă, în urma căreia Ucraina, susţinută de toţi aliaţii săi, să poată începe reconstrucţia ţării şi refacerea economiei. România, ca ţară vecină, cu cea mai lungă graniţă terestră şi maritimă cu Ucraina, este direct interesată de încheierea războiului. Dorim ca Ucraina să se bucure de pace şi să-şi poată urma parcursul european, conform deciziilor adoptate la nivelul Uniunii Europene. Sprijinul nostru pentru Ucraina va continua. Poziţia României rămâne consecventă în ceea ce priveşte faptul că încetarea focului trebuie urmată de un acord de pace care să ofere garanţii solide de securitate şi să descurajeze orice agresiune viitoare a Rusiei. Cooperarea transatlantică este vitală în acest proces. Negocierile de pace nu pot avea loc fără Ucraina şi Europa', se menţionează în comunicat.

Preşedintele interimar a prezentat membrilor CSAT rezultatele discuţiilor de la Summitul de la Paris, dedicat Ucrainei, la care a participat joi.

'Toţi liderii prezenţi au reafirmat continuarea susţinerii financiare şi militare pentru Ucraina şi sprijinul ferm pentru o soluţie negociată, care să conducă la o pace robustă, în interesul Ucrainei şi al Europei', precizează sursa citată.

La reuniune a fost evidenţiată şi importanţa consolidării, în continuare, a Flancului Estic, menţionându-se că acţiunile concrete ale ţării noastre au ca obiectiv consolidarea contribuţiei europene la asigurarea securităţii Ucrainei, a regiunii şi a Europei.

'Ca stat riveran la Marea Neagră, România urmăreşte cu maximă atenţie toate discuţiile legate de armistiţiu, monitorizarea acestuia şi asigurarea siguranţei navigaţiei în zonă. România îşi va aduce contribuţia la acţiunile de monitorizare, prin infrastructura sa şi alte capabilităţi. Concomitent cu acţiunile de implementare a înţelegerii de armistiţiu, ne vom coordona strâns cu aliaţii din regiune şi din NATO în ceea ce priveşte aspectele legate de securitatea şi siguranţa navigaţiei la Marea Neagră', se arată în comunicat.

Membrii Consiliului au discutat şi despre sprijinul acordat în continuare pentru asigurarea viitorului european al Republicii Moldova, având în vedere că aceste evoluţii au impact şi asupra acestei ţări, scrie Agerpres.

Afla mai multe desprecsat
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt