Criza ostaticilor capturaţi de Hamas în Israel - o femeie a născut în captivitate, iar ostaticii s-ar putea afla sub spitalul din Gaza

Criza ostaticilor capturaţi de Hamas în Israel - o femeie a născut în captivitate, iar ostaticii s-ar putea afla sub spitalul din Gaza

Armata israeliană a distribuit luni imagini video şi fotografii care arată ceea ce a spus că sunt arme depozitate de Hamas în subsolul unui spital de copii din Gaza, unde, de asemenea, se pare că au fost ţinuţi o parte dintre ostaticii pe care i-a luat în timpul asaltului din 7 octombrie din sudul Israelului, relatează Reuters şi The Times of Israel.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că trupele au găsit un centru de comandă al Hamas în care erau depozitate un arsenal de arme, inclusiv grenade, veste cu explozibili şi alte muniţii în subsolul spitalului Rantisi, un spital de pediatrie din Gaza specializat în tratarea bolnavilor de cancer. "Şi am găsit, de asemenea, semne care indică faptul că Hamas a ţinut ostatici aici", a adăugat Hagari în cadrul unui briefing televizat. "Acest lucru face în prezent obiectul anchetei noastre. Dar avem, de asemenea, informaţii care verifică (ipoteza)", a spus Hagari.

El a arătat imagini cu ceea ce părea a fi un spaţiu de locuit rudimentar, inclusiv o mică bucătărie, precum şi un puţ de tunel în apropiere, despre care a spus că duce la casa unui comandant naval de rang înalt al Hamas. "Hamas a luat toată această zonă sub controlul său şi şi-a condus războiul împotriva israelienilor din acest spital", a spus Hagari.

În plus, trupele au găsit o motocicletă cu urme de împuşcături despre care a spus că pare să fi fost folosită pentru a aduce ostatici în Gaza după atacul surpriză din 7 octombrie, când atacatorii Hamas au luat cu asalt sudul Israelului, ucigând aproximativ 1.200 de persoane şi luând peste 240 de prizonieri, potrivit autorităţilor israeliene.

 

"Hamas se ascunde în spitale. Astăzi, vom expune acest lucru lumii", a spus Hagari.

Foto: IDF

El a menţionat că IDF a acţionat pentru a permite evacuarea în siguranţă a pacienţilor din spitalul Rantisi în ultima săptămână, precum şi din alte spitale din nordul Gaza. "Israelul i-a ajutat pe managerii spitalelor să evacueze pacienţii din Gaza către un spital mai sigur", susţine el, adăugând că armata a fost informată că "ultimii 18 pacienţi din spitalul Rantisi au fost evacuaţi în siguranţă către un spital mai sigur".

Hagari a menţionat că este posibil ca teroriştii Hamas să se fi evacuat din spital împreună cu pacienţii.

El a reiterat că şi alte spitale din Gaza sunt folosite de Hamas şi de alţi terorişti ca scuturi. "Lumea ar trebui să ştie asta", a spus Hagari. "Este o crimă de război, o crimă împotriva umanităţii şi o crimă împotriva dreptului internaţional", a comentat oficialul. "Încercăm să-i mutăm pe locuitorii din Gaza într-o zonă sigură din sud şi să dezvăluim acele spitale ca fiind maşinării de terorism", a explicat el.

"Ne vom elibera ostaticii din Gaza şi vom elibera Gaza de Hamas", a promis Hagari.

El a precizat că luni a luat cu el pe teren câţiva corespondenţi străini şi au fost atacaţi în timp ce plecau.

NAŞTERE ÎN CAPTIVITATE

Pe de altă parte, oficialii israelieni au declarat că una dintre ostaticiele răpite în timpul atacului Hamas din 7 octombrie a născut probabil în captivitate.

Femeia, care se afla în luna a noua de sarcină când a fost răpită, se presupune că a născut, pe baza timpului care a trecut de atunci. şi nu pe baza unor informaţii concrete, subliniază oficialii.

UN NOU CLIP HAMAS CU O OSTATICĂ

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au mai anunţat că au trimis reprezentanţi la familia lui Noa Marciano, care este deţinută de Hamas în Fâşia Gaza, după ce gruparea teroristă a publicat luni seară un videoclip cu ea. Un reprezentant al IDF a mers la locuinţa lui Noa Marciano pentru a informa familia despre videoclipul Hamas. "Hamas continuă să folosească teroarea psihologică şi se comportă în mod inuman, prin intermediul videoclipurilor şi fotografiilor cu ostatici, aşa cum a făcut-o şi în trecut", spune armata israeliană.

"Inimile noastre sunt alături de familia Marciano, a cărei fiică, Noa, a fost răpită cu brutalitate de organizaţia teroristă Hamas", afirmă IDF într-un comunicat.

Armata promite să continue să asiste familia Marciano, precum şi familiile celorlalţi ostatici.

"Lucrăm cu toate mijloacele, de informaţii şi operaţionale, pentru a-i readuce pe ostatici acasă", dă asigurări IDF.

PROTEST PENTRU ELIBERAREA OSTATICILOR

Sute de persoane s-au adunat luni seara, în apropierea birourilor ONU de la Ierusalim, pentru a cere eliberarea ostaticilor.

În timpul protestului, Pascal Soto, oficialul cu rangul cel mai înalt al Biroului coordonatorului special al Naţiunilor Unite pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, a ieşit afară pentru a vorbi mulţimii. "Sunt emoţionat să fiu cel care vă primeşte", a spus Soto. "Sunt în Israel de mult timp. Nu-mi pot imagina frica şi durerea ostaticilor şi a rudelor, durerea şi frica voastră", le-a mărturisit oficialul.

Un reprezentant al grupului a înmânat o scrisoare adresată secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Soto le-a spus că Guterres a luat legătura cu Qatarul pentru a intermedia negocieri în vederea eliberării prizonierilor. "Asta este tot ce pot spune în acest stadiu", a menţionat oficialul.

Afla mai multe despreisraelgazarazboiostatici
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt