Cristian Plută, reţinut pentru 24 de ore

Cristian Plută, reţinut pentru 24 de ore
foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor din Bucureşti, Cristian Plută, a fost reţinut pentru 24 de ore. Alături de el, alţi trei suspecţi, inclusiv managerul de la Colentina. Cu toţii vor ajunge în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel, cu propunere de arestare preventivă. Plută este acuzat de procurorii anticorupţie că ar fi primit mită 20.000 de euro şi 300.000 de lei.

După ce a fost dus la sediul DNA, pentru audieri, Cristian Plută a fost reţinut. El este acuzat că în luna iunie ar fi primit 20.000 de euro mită de la George Mirel Cristescu, drept răsplată pentru că l-a sprijinit să ocupe funcţia de manager al Spitalului Colentina din Capitală. Negocierile au fost intermediate de un bărbat al cărui nume nu a fost făcut public de procurori. Şi el a fost reţinut.

A doua acuzaţie se referă la mita de 300.000 de lei pe care Plută ar fi primit-o de la reprezentranţii unei firme de construcţii, pentru lucrări de reperaţii şi renovare la spitalele din subordinea ASSMB. Banii reprezentau 5% din valoarea contractului. Administratorul firmei a fost şi el reţinut. Potrivit surselor judiciare, cea care a denunţat faptele este chiar şefa ASSMB, Oana Sivache.

Declaraţiile de avere ale lui Critian Plută, directorul adjunct al ASSMB, atrag imediat atenţia. În doar doi ani, acesta s-a  îmbogăţit rapid. În  2020 nu avea nicio casă şi niciun teren şi nici la capitolul depozite bancare nu stătea prea bine. Zero. 

În 2022, lucrurile s-au schimbat radical. Plută a ajuns să deţină trei terenuri intravilane, inclusiv unul de peste 1000 de metri pătraţi. În acelaşi an, şi-a cumpărat şi o casă de 200 de metri pătraţi. Iar la bancă a deschis două conturi, unul în euro, altul în lei.

În arest şi-a petrecut noaptea şi managerul de la Colentina, cel care i-ar fi dat mită lui Plută să îl numească în funcţie. George Cristescu este acuzat de dare de mită şi delapidare. Bărbatul nu este la prima funcţie în sistemul public de sănătate. Între 2016 şi 2019 a fost preşedinte al Casei de Asigurări de Sănătate Constanţa.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt