Creşterea nivelului de trai aduce cu sine şi creşterea numărului de credite imobiliare

Creşterea nivelului de trai aduce cu sine şi creşterea numărului de credite imobiliare

Venituri mai mari ale românilor au însemnat şi o creştere a economiilor populaţiei la bănci, dar şi posibilitatea accesării de credite bancare ipotecare. Astfel că cererea pentru credite destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri a consemnat o creştere de aproximativ 70% în primul trimestru al 2024.

Potrivit unui sondaj periodic organizat de Banca Naţională a României, instituţiile de credit spun că cererea de credite pentru terenuri şi locuinţe a cunoscut o creştere semnificativă în trimestrul I al acestui an. Totodată, datorită relaxării standardelor de creditare ipotecară, băncile se aşteaptă ca această tendinţă să continue şi în trimestrul al II-lea.

Relaxare a standardelor de creditare în T1 2024

În primul trimestru al anului 2024, băncile au relaxat standardele de creditare pentru împrumuturile destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri.

Această relaxare a fost influenţată de trei factori principali: creşterea concurenţei în sectorul bancar, aşteptările pozitive privind situaţia economică generală şi previziunile optimiste pentru piaţa imobiliară.

Conform studiului BNR, condiţiile contractelor de credit imobiliar s-au îmbunătăţit în T1 2024. Rata dobânzii a scăzut cu un procent net de 46%, iar celelalte costuri cu 19%.

Creşterea construcţiilor a păstrat în echilibru preţul mediu/mp

În primul trimestru al anului, preţul mediu/mp pentru locuinţe a rămas relativ constant, conform răspunsurilor a 76% dintre bănci, în timp ce 24% au raportat o creştere. În T2 2024, 83% dintre bănci anticipează menţinerea preţului, iar 17% preconizează o creştere, adaugă BNR.

Cererea pentru credite ipotecare a crescut substanţial în primele trei luni din 2024, cu un procent net de 70%. Băncile se aşteaptă la o continuare a creşterii în intervalul aprilie-iunie, însă într-un ritm mai redus. Ponderea creditelor respinse a crescut uşor, cu 3,4%.

În T1 2024, băncile au menţinut constante standardele de creditare pentru companii nefinanciare, dar au relaxat standardele pentru creditele acordate populaţiei, influenţate de concurenţa bancară şi de aşteptările economice.

Pentru T2 2024, se preconizează menţinerea standardelor de creditare pentru companii şi continuarea relaxării pentru populaţie. Cererea de credite a crescut în T1 2024, în special pentru populaţie, tendinţă aşteptată să continue în T2 2024 pentru ambele segmente.

Afla mai multe desprecrediteimobiliarecrestere
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt