Creşterea neaşteptată a temperaturilor globale încurcă experţii NASA

Creşterea neaşteptată a temperaturilor globale încurcă experţii NASA

Temperaturile globale au crescut atât de rapid şi surprinzător în ultimii doi ani încât chiar şi cei mai experimentaţi experţi nu pot oferi o explicaţie completă pentru acest fenomen.

Recordurile de temperatură au fost depăşite în mod repetat, iar planeta se află într-un „teritoriu necunoscut", conform cercetătorilor citaţi de AFP şi preluaţi de Mediafax.

Gavin Schmidt, director al Institutului Goddard pentru Studii Spaţiale din cadrul NASA, a admis că nu există încă o explicaţie clară pentru creşterea semnificativă a temperaturilor din 2023 şi pentru tendinţele similare observate în 2024.
„Suntem încă în faza de analiză pentru a determina dacă asistăm la o schimbare a modului în care funcţionează sistemul climatic", a declarat el.

Deşi există un consens ştiinţific că arderea combustibililor fosili este cauza principală a încălzirii globale pe termen lung, accelerarea din ultimii doi ani depăşeşte modelele şi previziunile actuale. Între iunie 2023 şi septembrie 2024, temperaturile aerului şi ale oceanelor au atins valori fără precedent.

Cercetătorii analizează mai multe posibile cauze. Printre acestea se numără modificări în formarea norilor, reducerea poluării maritime după 2020 şi schimbări în capacitatea Pământului de a stoca dioxid de carbon. De exemplu, tundra arctică, care anterior reţinea carbonul, a devenit recent o sursă de emisii, iar oceanele se încălzesc într-un ritm alarmant.

Un factor parţial poate fi trecerea de la fenomenul La Nina, care a contribuit la răcirea planetei timp de trei ani, la El Nino, cunoscut pentru încălzirea apelor de suprafaţă ale oceanelor. Totuşi, temperaturile ridicate s-au menţinut şi după ce El Nino a atins apogeul în ianuarie, fără a înregistra scăderi aşteptate.

Johan Rockstrom, de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic, atrage atenţia că aceste schimbări ar putea semnala o scădere a capacităţii planetei de a se adapta. Oamenii de ştiinţă estimează că vor avea nevoie de încă unul sau doi ani pentru a înţelege mai bine dacă asistăm la schimbări fundamentale în sistemul climatic.

Afla mai multe despreincalzireglobaranasa
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt