Creşterea economiei României, confirmată de valorile record ale încasărilor la buget

Creşterea economiei României, confirmată de valorile record ale încasărilor la buget

Datele oficiala arată că statul a înregistrat un record lunar de încasări în luna iulie 2024, de 46 de miliarde de lei, cu 881 milioane de lei peste programul de venituri stabilit. Valorile raportate de agenţia fiscală au la bază, în principal, creşterea economică accentuată şi constantă a României.

Chiar dacă, istoric, luna iulie este istoric una cu încasări foarte mari, având în vedere că statul colectează cea mai mare parte din dividendele de la companii de stat, anula acesta s-au depăşit previziunile.

Suma de 46 miliarde de lei într-o lună reprezintă un nou record. Precedenta performanţă maximă, de 45 de miliarde de lei, a fost înregistrată tot anul acesta, în luna aprilie.

Datele ANAF mai arată că, în primele şapte luni ale anului, s-a colectat 264,5 miliarde lei, cu 2,1 miliarde lei mai mult decât avea trasat de la Ministerul Finanţelor pentru a asigura veniturile bugetului de stat stabilite prin Legea bugetului. Principala sursă a sumelor încasate o reprezintă creşterea economiei.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a schimbat radical economia României

Pentru prima dată după mulţi ani, investiţiile au contributia principala la cresterea economică, iar ţara noastră se numără printre ţările membre UE care înregistrează cel mai important avans din blocul comunitar.

Această evoluţie pozitivă este confirmată şi de cel mai recent raport privind „Perspectivele Economice Globale” (Global Economic Prospects), publicat de Banca Mondială. Potrivit acestuia, economia românească va înregistra un avans de 3,3% în acest an, cu 0,7 puncte procentuale peste cea globală, şi de 3,8% în 2025.

Opinia Băncii Mondiale este confirmată şi de previziunile publicaţiei The Economist. Raportul său privind economia Uniunii Europene până în 2028 relevă faptul că România va avea cel mai rapid ritm de creştere în UE, chiar până în 2028, cu un avans mediu anual de peste 3%.

Digitalizarea ANAF, prioritate pentru Guvern

Gradul de colectare la Bugetul de Stat rămâne extrem de scăzut, iar digitalizarea mult vehiculată de ministrul liberal al Finanţelor, Marcel Boloş, nu şi-a atins obiectivul.

Datele de la finalul primului semestru arată că stocul de arierate de recuperat ale instituţiei fiscale este de peste 34 miliarde de lei. O colectare de doar 20% din această sumă ar fi suficientă pentru a evita crearea unui nou plan de consolidare fiscală, cadru cerut de Uniunea Europeană pentru a reduce deficitul bugetar sub plafonul de 3%.

Acesta este şi motivul pentru care premierul a anunţat că reformarea ANAF, prin intermediul digitalizării, reprezintă o prioritate a Executivului, şi a anunţat că pentru atingerea obiectivului nu-şi propune să fie comod pentru că este un an electoral.

”Eu nu pot să stau cu mâinile în sân după 30 şi de ani, neputincios, că nu se poate face nimic în România. Eu nu pot să vin, domnule, să mă uit în ochii dumneavoastră. De 30 de ani nu s-a făcut nimic în România. Eu nu pot să-mi bat joc de ţară.

De 33 de ani trăim într-o neputinţă. Stăm cu mâinile în sân şi găsim scuze: «Domnule, de ce nu s-a putut? Aoleu, mamă, nu pot». Daţi-mă afară, schimbaţi-mă. Votaţi altfel, daţi-mă afară şi am rezolvat problema, (...) dar eu să văd un sistem opac la orice schimbare, ca să rămână învechit, anchilozat şi corupt, eu n-am să accept”, a precizat premierul Marcel Ciolacu.

Afla mai multe despreeconomie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt