Creşterea economică prin investiţii face din România principala destinaţie de afaceri din zonă: exemple de mari proiecte demarate în ultima lună

Creşterea economică prin investiţii face din România principala destinaţie de afaceri din zonă: exemple de mari proiecte demarate în ultima lună

Anul 2024 se anunţă a fi unul plin de investiţii majore în România, un aport semnificativ având programele destinate mediului de afaceri. Unul dintre cele mai importante proiecte, recent anunţat, este construcţia unei fabrici de baterii la Galaţi, realizată de compania belgiană Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE).

Proiectul reprezintă o investiţie de 1,4 miliarde de euro şi este una dintre cele mai mari din sectorul auto din România. În plus, prevede utilizarea celor mai avansate tehnologii de producţie pentru celulele electrice de tip litiu-ion (LPF) şi va crea numeroase locuri de muncă.

Totodata, investiţia ABEE la Galaţi marchează un moment crucial pentru economia românească, având potenţialul de a transforma oraşul într-un centru important pentru producţia de baterii electrice.

Investiţii de circa 3 miliarde de euro, în noi uzine, în 2024

Pe lângă investiţia belgiană, alte şase fabrici urmează să înceapă producţia în 2024, cu o valoare cumulată a investiţiilor de 1,2 miliarde de euro. Printre acestea se numără fabrica de componente auto a Beyçelik Gestamp în Argeş, investiţia de 45 de milioane de euro a Continental la Sibiu, şi fabrica de motoare electrice şi ventilatoare a ebm-papst la Oradea.

Tot la Oradea, Biopharma Plasma inveseşte 37 milioane de euro într-o nouă unitate de producţie, cu o suprafaţă de peste 34.000 mp, în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea.

Aceste proiecte vor aduce peste 1.000 de locuri de muncă noi şi vor contribui la creşterea economică a ţării.

De asemenea, Symmetrica investeşte 48 milioane de euro într-o nouă fabrică de prefabricate la Bolintin-Vale (Ilfov), Hengst Filtration a inaugurat o nouă fabrică de 8 milioane de euro la Balş, iar Karl Mayer va construi două fabrici şi un centru de întreţinere tehnică în Maramureş, proiecte de mai multe milioane de euro.

Proiecte industriale, esenţiale pentru creşterea economică

Guvernul a alocat fonduri pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economia românească. Grupul german Continental, de exemplu, beneficiază de suport financiar de la stat pentru noua sa unitate de producţie la Sibiu. Aceasta va include atât zone de producţie, cât şi de logistică şi birouri, contribuind semnificativ la creşterea capacităţilor de producţie ale companiei în România.

 

Afla mai multe despreinvestitiiinfrastructura
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt