Coşul minim de cumpărături s-a scumpit cu 18% faţă de anul trecut. Cât scoate un român din buzunar pentru alimentele de bază

Coşul minim de cumpărături s-a scumpit cu 18% faţă de anul trecut. Cât scoate un român din buzunar pentru alimentele de bază

Alimentele de bază pe care le mâncăm zilnic înregistrează creşteri spectaculoase de preţ. Coşul minim de cumpărături s-a scumpit cu aproape 18% faţă de începutul anului trecut, de două ori mai mult decât a crescut salariul minim în aceeaşi perioadă. Iar cei o treime din salariaţii care câştigă leafa minimă de două mii de lei pe lună dau un sfert din bani pe „coşul minim de supravieţuire”.

O analiză făcută de site-ul Picodi.com arată cât plăteşte un român pentru un coş alimentar de bază format din opt produse: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe şi legume. Îl putem numi „coş de supravieţuire”. Cantităţile luate în calcul sunt cât pentru a asigura consumul timp de o lună.

Costul total al „coşului de supravieţuire" este de 503 lei

Costul total al „coşului de supravieţuire" este de 503 lei. Suma reprezintă 24% din salariul minim net de 2.000 de lei, adică un sfert, asta în condiţiile în care la începutul anului trecut reprezenta mai puţin, 22,5% din salariul minim net. Explicaţia este următoarea: deşi salariul minim a crescut cu 9,5%, acest coş alimentar s-a scumpit în total cu 17,8%, arată Digi 24.

Prin urmare, majorarea salarială nu a ţinut pasul cu creşterea preţurilor.

O treime din angajaţii din România trebuie să se descurce cu atât. Într-un clasament alcătuit în funcţie de valoarea salariului minim, România ocupă locul 27 din 67. Pe primul loc se află Luxemburg. Acolo salariul minim net este de 2.285 de euro, adică peste 11.000 de lei, iar pe locul doi se află Olanda, cu un salariu minim net de 2.161 de euro.

Cel mai confortabil raport dintre coşul de cumpărături şi salariul minim se regăseşte în Regatul Unit, Irlanda, Olanda, Luxemburg şi Noua Zeelandă. În aceste ţări, lucrătorii cheltuiesc mai puţin de o zecime din salariul minim pe alimentele de bază.

Afla mai multe desprealimentecospret
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt