Copiii orfani de un părinte, discriminaţi de lege

Copiii orfani de un părinte, discriminaţi de lege

Copiii orfani de un părinte ar urma să primească bursă socială condiţionat: doar dacă au venituri mici. Asta prevede noua metodologie a Ministerului Educaţiei, pusă în dezbatere publică. Propunerea a stârnit revoltă în rândul societăţii civile! O petiţie prin care se cere ca toţi copiii orfani să primească bursă a strâns peste 14.000 de semnături. Reprezentanţii mai multor asociaţii au mers la Ministerul Educaţiei în audienţă. 

Ministerul Educaţiei a decis să schimbe felul în care se vor acorda bursele sociale pentru copiii orfani. Dacă cei care şi-au pierdut ambii părinţi vor putea primi în continuare cei 300 de lei, copiii orfani de un părinte au fost încadraţi într-o altă categorie de burse: pentru familii monoparentale. Şi ar urma să primească banii doar dacă venitul pe membru de familie este mai mic decât salariul minim net pe economie. 

Lavinia Dinu este văduvă de 15 ani. Când soţul i-a murit copiii erau mici. Unul avea un an, altui doi. A dus lupte grele. Prin intermediul asociaţiei din care face parte - Există Viaţă după Doliu - a aflat şi poveştile altor părinţi văduvi şi ale copiilor rămaşi fără mamă sau tată. 

Lavinia  a lansat o petiţie online, prin care cere ca orice elev orfan să poată primi bursă, fără discriminare. Împreună cu alte ong-uri au mers la Ministerul Educaţiei în audienţă. Şi Federaţia Naţională a Părinţilor susţine demersul ong-urilor. 
Proiectul este în dezbatere publică până pe 4 septembrie. Avocatul Poporului a cerut un punct de vedere de la minister. 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt