Restricţiile din pandemie au schimbat perioada de circulaţie a altor virusuri care îi afectează pe copii. Aşa se face că acum, concomitent cu infecţiile covid, la camerele de gardă ale spitalelor ajung foarte mulţi copii cu enterocolite sau cu virus respirator. Cei cu enterocolite au nevoie de cele mai multe ori de perfuzii pentru a-şi reveni, pentru că trec prin stări de deshidratare severă. La Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului din Capitală aproape s-a triplat numărul de prezentări la camera de gardă spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Tot mai mulţi copii ajung la camera de gardă de la o zi la alta. Dacă anul trecut, la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului din Bucureşti, ajungeau 80 de copii pe zi, acum numărul acestora ajunge şi la 200.
Foarte mulţi copii care ajung la spital suferă de enterocolită. Printre principalele simptome ale acestei afecţiuni se numără vărsăturile, dar şi febra.
Din cauza pandemiei şi a numărului tot mai mare de cazuri de covid-19, mulţi părinţi ajung cu frică la camera de gardă şi cu gândul că cei mici au luat virusul SarsCov2. Asta pentru că, uneori, simptomele enterocolitei sunt asemănătoare cu cele ale virusului.
După tratamentele administrate în spital, enterocolita nu dispare imediat. De aceea, medicii recomandă părinţilor un regim alimentar pentru cel mic şi foarte multă hidratare.