Consultanţii financiari confirmă: creşte procentul românilor care economisesc

 Consultanţii financiari confirmă: creşte procentul românilor care economisesc

Odată cu politicile de creştere a veniturilor, numărul românilor care economisesc a crescut. O treime dintre angajaţi reuşesc să facă economii în fiecare lună în acest an, faţă de doar 26% în 2023. 

Conform sondajului anual PwC Workforce Hopes & Fears 2024, procentul celor care ajung să facă economii de la lună la lună este în continuă creştere. Faţă de 2023, cu un procent de 26%, anul acesta mai bine de o treime dintre angajaţi au declarat că reuşesc să pună bani deoparte. În plus, rezultatele pentru ţara noastră arată, în plus, că a existat o îmbunăţire şi la nivelul stresului din punct de vedere financiar, procentul scăzând de la 57% dintre repondenţi în 2023 la 55% în acest an.

Veniturile românilor au urcat, inflaţia a scăzut

 Veniturile totale medii lunare pe persoană au crescut cu 15,3% faţă de primul trimestru din 2023, depăşind de trei ori rata inflaţiei. Salariul mediu a crescut cu 14,3%, iar pensiile cu 13,8%. Salariul minim brut pe economie a fost majorat la 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024, iar în primul trimestru al anului 2024 veniturile medii lunare pe persoană au atins 3.210 lei.

Avuţia netă a românilor a crescut semnificativ în 2024, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR). Raportul asupra Stabilităţii Financiare din iunie 2024 arată că avuţia netă a populaţiei a continuat să crească, atingând aproape dublul venitului brut disponibil din trimestrul IV 2023.

Mai mult, datele BNR arată că românii au investit peste 7 miliarde de lei în programul Fidelis în 2024. Emisiunile în euro au fost foarte populare, atrăgând peste 245,95 milioane de euro, cu scadenţe de un an (4% dobândă) şi cinci ani (5% dobândă). Cele trei ediţii Fidelis din 2024 au avut 30.767 de subscrieri, totalizând 7,16 miliarde de lei. Aceste investiţii reflectă o maturizare financiară şi o încredere sporită în economia naţională.

Salariul şi satisfacţia profesională, principalii factori motivatori

Conform sondajului PwC Workforce Hopes & Fears 2024, angajaţii români sunt optimişti şi implicaţi, majoritatea dorind să înveţe competenţe noi şi să utilizeze AI. În ciuda presiunilor resimţite din cauza volumului de muncă şi a schimbărilor tehnologice, 87% sunt pregătiţi să se adapteze.

Principalul factor motivator rămâne un salariu echitabil bazat pe performanţă, iar satisfacţia profesională a crescut la 59%. Studiul subliniază importanţa investiţiilor în angajaţi şi tehnologii pentru a păstra talentele şi a atenua presiunile.

Afla mai multe despreeconomieconsultant
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt