În încercarea de a acoperi gaura de la bugetul de stat, Guvernul vrea şi eliminarea facilităţilor pentru cei care lucrează în domeniul construcţiilor. Aceştia se opun însă vehement şi ameninţă deja cu protestele. Decizia ar urma să intre în vigoare de la 1 septembrie. Eliminarea avantajelor fiscale ar însemna salarii mai mici pentru angajaţi, iar asta va duce la un exod în străinătate, spun sindicaliştii.
Guvernul a pus gând rău angajaţilor din sectoarele care beneficiază de facilităţi fiscale. Astfel că, pe lângă industria IT, sunt vizaţi cei care lucrează în construcţii.În prezent, angajaţii din construcţii nu plătesc asigurarea socială de sănătate, impozitul pe venit, iar contribuţia la asigurările sociale este de 21,25% în loc de 25%. Eliminarea acestor facilităţi ar însemna, în primul rând, venituri diminuate.
Practic, în prezent, dintr-un salariu minim brut de 4.000 de lei, angajatul primeşte un salariu net de 3150 de lei. Dacă facilităţile fiscale ar fi eliminate, atunci netul ar scădea la 2.370 lei. Asta ar duce la un exod al lucrătorilor calificaţi.Sindicaliştii au şi o serie de măsuri pe care vor să le propună Guvernului pentru ca angajaţilor să nu le fie diminuate veniturile.
În plus, ei vor ca facilităţile să fie eliminate gradual, conform calendarului PNRR, adică începând cu 2025 până în 2028. Sindicaliştii propun şi un pachet de măsuri pentru eliminarea muncii la negru prin introducerea unui ID card în construcţii, dar şi modificarea legii achiziţiilor publice. În caz contrar, vor fi proteste la finalul lunii, în Piaţa Victoriei.