Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a eliberat o adeverinţă care atestă că Crin Antonescu, candidatul la prezidenţiale al coaliţiei PSD-PNL-UDMR, nu a fost colaborator sau informator al Securităţii, scrie G4Media. Cu toate acestea, cercetătorii CNSAS au descoperit o declaraţie dată de Antonescu în 1988, despre un coleg profesor de la Şcoala din Niculiţel (jud. Tulcea), declaraţie semnată cu numele său, nu cu nume conspirativ.
Numele lui Crin Antonescu a fost descoperit într-un dosar de urmărire care viza un profesor din Niculiţel, indicat cu iniţialele C.Ş.
„În cadrul cercetarii informative iniţiate de Securitate asupra domnului C.Ş., precum si a anturajului acestuia, titularul adeverinţei (Crin Antonescu – n.red.), profesor de istorie la Şcoala generală Niculiţel şi prieten apropiat cu C.Ş., a fost convocat de organele de Securitate şi a dat o declaraţie, datată 13.01.1988, olografă, semnata cu numele real”, se spune în adeverinţa elaborată de CNSAS.
Consiliul a decis că situaţia intră sub incidenţa prevederii din OUG 24/2008 care stipulează că „persoana care a furnizat informaţii cuprinse în declaraţii, procese-verbale de interogatoriu sau de confruntare, date în timpul anchetei şi procesului, în stare de libertate, de reţinere ori de arest, pentru motive politice privind cauza pentru care a fost fie cercetată, fie judecată şi condamnată, nu este considerata colaborator al Securităţii”.
„Având în vedere faptul că nota de constatare nr. DI/I/355 din data de 31.03.2025 nu consemnează existenţa altor documente sau informaţii privind relaţia cu organele de Securitate, în cazul domnului ANTONESCU George Crin Laurentiu nu se poate reţine calitatea de colaborator al Securităţii, în sensul legii. Totodata, potrivit notei de constatare nr, DI/I/355 din data de 31.03.2025, în urma verificărilor întreprinse până la data de 31.03.2025 nu au rezultat documente sau informatii privind apartenenta la structurile fostului Minister de Interne, in calitate de ofiter sau subofiter de Securitate sau Militie, astfel incat in cazul domnului ANTONESCU George Crin Laurentiu nu se poate retine calitatea de lucrator al Securitatii, in sensul legii”.
Nota de constatare nu poate fi consultată decât de titularul adeverinţei, adică doar de Crin Antonescu, a decis CNSAS, ceea ce este o premieră, notează G4Media.
Accesul la nota de constatare, restricţionat
CNSAS a restricţionat accesul la nota de constatare care a stat la baza emiterii adeverinţei, arătând că doar Crin Antonescu o poate consulta. „Nota de constatare pe care s-a întemeiat adeverinţa poate fi consultată de titularul adeverinţei la sediul Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii”, se arată în document.
De asemenea, în adeverinţă nu este prezentat niciun fragment din declaraţia lui Crin Antonescu, ceea ce este o altă premieră.
Potrivit legii, candidaţii la preşedinţie sunt verificaţi din oficiu de către CNSAS în ce priveşte eventuala colaborare cu Securitatea, de fiecare dată când candidează.
„Nu am colaborat sub nicio formă cu fosta Securitate, lucru certificat de CNSAS în 2005, 2008 şi 2009, cu toate actele”, spunea Crin Antonescu în 2011.
Staff-ul de campanie al candidatului comun al coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale a anunţat că marţi, la ora 18.00, Crin Antonescu va susţine o conferinţă de presă.