Consilier de stat: Dorim ca refugiaţii capabili să intre pe piaţa muncii din România

Consilier de stat: Dorim ca refugiaţii capabili să intre pe piaţa muncii din România

După un an de ajutor necondiţionat pentru refugiaţii veniţi în România din Ucraina, trebuie să se intre în faza de integrare a acestora, a declarat la Prima News Mădălina Turza, consilier de stat, coordonator al asistenţei umanitare.

„Se oferă în continuare sprijin pentru chirie, dar sunt condiţii – dobândirea statutului temporar de şedere în România, dovada că-şi caută de lucru şi că au copiii înscrişi la şcoală. Noi dorim ca refugiaţii care sunt capabili să intre pe piaţa muncii din România. Bineînţeles, cei defavorizaţi vor primi în continuare ajutor. Aproximativ 600 milioane de euro este efortul României pentru ajutorarea refugiaţilor. Noi am modificat acest program nu din cauza fraudelor, ci pentru că intrăm într-un nou an de zile”, a spus Turza.

Ea a precizat că în proiectul de ordonanţă pentru modificarea tipului de ajutoare acordate ucrainenilor refugiaţi sunt prevăzute patru luni de zile pentru a îndeplini condiţiile respective.

Oricum, ajutor vor primi până la finalul acestui an, a adăugat Turza.

Angela Movileanu, de la Centrul pentru refugiaţi a spus că programul actual pentru refugiaţi a creat unele probleme şi că s-a ajuns la cazuri în care refugiaţii au fost scoşi afară de pe o zi pe alta, inclusiv lanţuri hoteliere.

Programul 50/20 pentru ucraineni nu îi stimula deloc pe refugiaţi să-şi caute un loc de muncă, a precizat Marian Gherman, analist politic din Cernăuţi.

Afla mai multe despreajutoarerefugiatiucraina
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt