Delegaţia americană care a discutat marţi cu preşedintele Ilie Bolojan a întrebat ce s-a întâmplat în luna decembrie, când România a decis anularea alegerilor prezidenţiale, şi a fost mulţumită de răspunsurile primite, au declarat surse politice pentru Hotnews.
Membrii delegaţiei nu au exprimat îngrijorări legate de eventuale probleme privind alegerile din luna mai, susţine partea română. La finalul discuţiei, oficialii americani nu au oferit nicio declaraţie pe tema anulării alegerilor prezidenţiale.
Sursele citate au catalogat discuţia dintre delegaţia formată din opt membri ai Congresului SUA, democraţi şi republicani, şi preşedintele român Ilie Bolojan drept „una extrem de bună, iar reprezentanţii SUA au avut o atitudine caldă şi deschisă”.
„Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată, nefiind manifestată nicio preocupare privind o retragere a trupelor americane din România”, a transmis partea română, la finalul discuţiei de la Cotroceni.
De partea cealaltă, şeful delegaţiei SUA a transmis jurnaliştilor, când a fost întrebat de subiect, următoarele: „Nu ştiu exact, cred că totul este reevaluat acum. Mandatul preşedintelui a început abia acum două luni (n. red.: Donald Trump). Suntem foarte optimişti în legătură cu relaţia noastră. Discutăm despre aceste probleme, ne uităm la ele şi vom reveni cu detalii”.
NBC News, care cita şase oficiali americani şi europeni, relata în urmă cu o săptămână că Pentagonul ia în calcul retragerea a până la 10.000 de militari din România, Polonia şi din alte ţări din Europa de Est. „Ei bine, am putea (retrage trupe din Europa, n.r.). Adică, depinde. Plătim pentru armata în Europa. Nu ni se rambursează prea mult”, a declarat preşedintele american în Broul Oval, pe 11 aprilie.
Delegaţia a transmis că va sprijini aderarea României la Visa Waiver
Delegaţia americană prezentă la Cotroceni a mai transmis, potrivit surselor, că îşi doreşte continuarea şi întărirea parteneriatului dintre SUA şi România.
Legat de proiectul Visa Waiver, unde administraţia Trump a suspendat accederea României care era deja aprobată din perioada lui Joe Biden, delegaţia a spus că susţine demersul şi că va milita în SUA pentru ca românii să poată călători peste Ocean fără viză.
Tema tarifelor a fost doar marginal atinsă în discuţiile de la Cotroceni, nefiind manifestată o preocupare deosebită pe acest subiect, iar, referitor la Ucraina, delegaţia a transmis că apreciază poziţia României şi a arătat că înţelege sensibilităţile specifice flancului estic, subliniază partea română.
Delegaţia SUA a ajuns luni seara în România şi, potrivit programului oficial, va avea discuţii şi cu premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria, la ora 16:00. Reprezentanţii Congresului american se întâlnesc şi cu parlamentari români.