Companiile de petrol, gaze şi carburanţi cu cifre de afaceri mai mari de 50 milioane euro pe an riscă să fie obligate să achite de anul viitor impozit de 1,5% din cifra de afaceri, deşi intenţia iniţială a legiuitorilor era doar să elimine pragul de rulaj anual de 50 milioane euro de la care firmele din sectoarele menţionate datorează impozit specific de 0,5% din cifra de afaceri, scrie Profit.ro.
Camera Deputaţilor a aprobat în plen, pe 22 octombrie, în calitate de cameră decizională, modificarea Codului Fiscal, în sensul eliminării de la 1 ianuarie 2025 a pragului de cifră de afaceri anuală de 50 milioane euro sub care companiile de petrol, gaze şi carburanţi nu plătesc în prezent acest impozit.
Numai că nu a fost singura modificare adoptată. În forma iniţială, proiectul de lege stipula că impozitul de 0,5% pe cifra de afaceri a petroliştilor se aplică prin excepţie de la regula generală impusă tuturor firmelor din România cu afaceri anuale de peste 50 de milioane de euro, de a plăti impozit de 1% din cifra de afaceri în situaţia în care sunt pe pierdere sau impozitul pe profit datorat este mai mic de 1% din rulaj.
În forma votată de plenul Camerei şi trimisă la promulgare preşedintelui Klaus Iohannis, sintagma ″prin excepţie″ nu mai apare, astfel că rezultă că societăţile din petrol, gaze şi carburanţi cu cifre de afaceri de peste 50 milioane euro datorează de la 1 ianuarie 2025 impozit cumulat de 1,5% pe cifra de afaceri, iar cele cu rulaje sub acest prag - de 0,5%. Nu este limpede dacă eliminarea sintagmei reflectă voinţa asumată a parlamentarilor sau este doar o eroare. Până să fie publicat în Monitorul Oficial şi să intre în vigoare, draftul de act normativ aprobat în octombrie poate fi contestat la Curtea Constituţională sau trimis la reexaminare de către preşedinte.
De altfel, Consiliul Economic şi Social (CES) a atras atenţia că eliminarea sintagmei ″prin excepţie de la art. 18-1″ conduce la interpretarea că firmele din petrol, gaze şi carburanţi urmează să datoreze de la 1 ianuarie 2025 impozit specific de 1,5% din cifra de afaceri, ceea ce ar însemna ″o dublă impunere a unui sector care este oricum supraimpozitat″. Avizul CES este însă doar consultativ.
Proiectul a fost iniţiat în primăvară de deputaţii Marius Ţuţuianu (PSD), Ognean Crîstici şi Gheorge Nacov (din grupul minorităţilor naţionale) şi fusese respins de Senat în septembrie, cu majoritate amplă (99-6). Este vorba de prima formă, care stipula doar eliminarea de la 1 ianuarie 2025 a pragului de cifră de afaceri anuală de 50 milioane euro sub care companiile de petrol, gaze şi carburanţi nu plătesc impozitul specific.
Guvernul transmisese oficial că se opune modificării legislative, însă principala obiecţie a Executivului fusese că, în forma sa iniţială, proiectul de schimbare a Codului Fiscal stipula că eliminarea pragului de 50 milioane euro urma să se aplice retroactiv, de la 1 ianuarie 2024.