Comisia Europeană retrage legea privind pesticidele. E primul compromis în cazul Green Deal

Comisia Europeană retrage legea privind pesticidele. E primul compromis în cazul Green Deal

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat marţi, în plenul Parlamentului European, că va cere să fie retras Regulamentul SUR, un proiect de lege menit să reducă la jumătate, până în anul 2030, utilizarea pesticidelor în UE, informează AGERPRES.

Proiectul legislativ privind pesticidele reprezintă un element central al Pactului verde european şi a fost propus de Bruxelles în iunie 2022, însă a fost respins, la sfârşitul lunii noiembrie, în Parlamentul European, devenind astfel, potrivit şefei Comisiei, „un simbol al polarizării”.

„Voi propune (comisarilor) să retragă această propunere”, a spus Ursula von der Leyen, fără a exclude o viitoare nouă versiune „mult mai matură, cu participarea părţilor interesate”.

De aceea a şi fost lansat Dialogul strategic privind viitorul agriculturii în UE, la care au fost învitaţi reprezentanţi ai sectorului agricol, ai comunităţilor rurale, ai industriei seminţelor şi îngrăşămintelor, ai sectorului alimentar, dar şi ai sectorului financiar, ai grupurilor de consumatori şi de mediu şi ai ştiinţei, a precizat şefa executivului comunitar.

„Trebuie să analizăm situaţia împreună, să facem schimb de idei şi să elaborăm scenarii pentru viitor. Trebuie să depăşim o dezbatere polarizată şi să creăm încredere. Încrederea este baza crucială pentru soluţii viabile”, a adăugat Ursula von der Leyen.

Potrivit şefei Comisiei Europene, conservarea naturii poate avea succes numai printr-o abordare ascendentă şi bazată pe stimulente

„Numai dacă fermierii noştri pot trăi de pe urma pământului vor investi în viitor. Şi numai dacă ne atingem împreună obiectivele climatice şi de mediu, fermierii vor putea continua să îşi câştige existenţa”, a subliniat Ursula von der Leyen.

La rândul său, ministrul român al agriculturii, Florin Barbu, s-a declarat extreme de mulţumit că preşedintele Comisiei Europene a luat decizia să retragă prevederile privind limitarea din pix a consumului de pesticide.

„Mă bucur că preşedintele Comisiei Europene a ajuns la concluzia că Regulamentul SUR era total greşit şi a luat decizia să retragă prevederile privind limitarea din pix a produselor de protecţie a plantelor. Am susţinut în fiecare Consiliu AgroFish şi în toate apariţiile mele în spaţiul public că reducerea în termeni de procente, fără să se ţină cont de specificul fiecărui stat membru nu are cum să ajute nici mediul, nici fermierii! Le mulţumesc colegilor europarlamentari PSD care au respins prin vot propunerea de Regulament care îi dezavantaja pe fermierii români!”, a scris ministrul Florin Barbu, marţi, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, şeful MADR şi-a exprimat încrederea că executivul comunitar va ţine cont de vocea fermierilor şi va adopta şi prelungirea derogărilor de la măsurile referitoare la rotaţia culturilor şi lăsarea a 4% din suprafaţa fermei nelucrată.

„Am încredere că şi prelungirile derogărilor de la GAEC 8 (4% pârloagă) şi de la GAEC 7 (rotaţia culturilor), pe care de asemenea le-am susţinut în Consiliu vor fi adoptate, deoarece sunt susţinute de miniştrii agriculturii din 15 state membre! Avem datoria să ascultăm vocea fermierilor, să îi sprijinim şi să luăm deciziile cele mai bune pentru viitorul agriculturii din fiecare stat membru!”, a mai scris minitrul Florin Barbu.

Afla mai multe desprevon der leyenpesticidelege
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt