Pachetul de măsuri de ajustare fiscal-bugetară adoptat de către Guvern reprezintă "un pas important şi pozitiv" pentru România în ce priveşte respectarea obiectivelor în cadrul procedurii de deficit excesiv, însă acestea trebuie implementate integral şi rapid, a transmis astăzi comisarul Valdis Dombrovskis. Comisia Europeană (CE) va prezenta o evaluare a pachetului de măsuri şi a impactului acestuia abia în toamnă a spus Dombrovskis, potrivit Profit.ro.
"În ce priveşte România, ministrul Nazare a prezentat măsurile de consolidare bugetară adoptate recent de către Guvernul României. Este un pas important şi pozitiv către respectarea noii recomandări privind deficitul excesiv, cu rezerva ca toate măsurile să fie rapid şi în întregime adoptate şi implementate. Vom monitoriza cu atenţie progresele şi vom veni cu evaluarea noastră în toamnă", a declarat Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru Economie şi Productivitate.
Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a participat astăzi la reuniunea EcoFin (consiliul miniştrilor economiei şi finanţelor din statele membre).
Nazare a vorbit la EcoFin despre pachetul de măsuri, dar, trebuie să avem în vedere că acesta nu a parcurs încă integral procesul legislativ pentru a intra în vigoare, aspect necesar pentru ca EcoFin şi Comisia Europeană să poată ţine cont de impactul acestuia, mai scrie Profit.ro.
Mesajul Comisiei este, însă, unul pozitiv.
România se află în procedură de deficit excsiv de mai mulţi ani, după ce deficitul a trecut de 3% în 2019. Anul trecur, România au avut cel mai ridicat deficit din UE, 9,3% (standard ESA folosit la nivel UE). Poziţia României pe pieţele externe s-a deteriorat, având în vedere situaţia gravă a finanţelor publice, iar acum România are perspectivă negativă din partea celor trei mari agenţii de rating, Fitch, Moody s şi S&P. Fitch are evaluare pe 15 august, iar un mesaj pozitiv din partea Comisiei ar fi cel mai probabil luat în calcul de către agenţiile de evaluare financiară, chiar dacă acestea derulează evaluări proprii destul de complexe.
În cadrul procedurii de deficit excesiv, România riscă şi sancţiuni cum ar fi pierderea de fonduri de coeziune şi fonduri din PNRR, astfel că adoptarea unor măsuri de corectare a deficitului care să fie agreate de către Comisie, înseamnă o diminuare a acestui risc.