Comisia Europenă a anunţat că ar dori să introducă o taxă de manipulare nediscriminatorie, pentru articolele de comerţ electronic importate în UE direct către consumatori, pentru a putea finanţa costurile cu controalele vamale extinse împotriva produselor ilegale, transmite AFP.
Potrivit Executivului comunitar, vămile sunt inundate de milioane de mici colete importate în fiecare zi de Europa, provenind în special din China. O parte din aceste colete nu respectă normele europene sau reprezintă un pericol pentru consumatori. Sumele colectate de pe urma taxei de manipulare ar urma să permită acoperirea costurilor în creştere cu 'supravegherea conformităţii a miliarde de astfel de transporturi cu normele UE', a informat Comisia într-un comunicat.
Anul trecut, aproximativ 4,6 miliarde de trimiteri cu valoare mică, adică bunuri cu o valoare care nu depăşeşte 150 euro, au intrat pe piaţa UE, echivalentul a 12 milioane de colete pe zi. Această cifră este de două ori mai mare decât în 2023 şi de trei ori mai mare decât în 2022, iar multe dintre aceste bunuri s-au dovedit a fi neconforme cu legislaţia europeană. Această creştere exponenţială ridică numeroase semne de întrebare. În principal, din ce în ce mai multe produse dăunătoare intră în UE. Mai mult, vânzătorii europeni, care respectă standardele ridicate în materie de produse, riscă să fie afectaţi de practicile neloiale şi de vânzarea de bunuri contrafăcute prin intermediul pieţelor online. În cele din urmă, numărul mare de colete expediate şi transportate are o amprentă ecologică şi climatică negativă, scrie Agerpres.
'Întrucât comerţul electronic este în plină expansiune, trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a împiedica intrarea pe piaţa UE a produselor neconforme şi pentru a asigura o concurenţă loială atât pentru operatorii europeni, cât şi pentru cei din ţări terţe. Autorităţile noastre vamale sunt primul set de ochi la frontieră, prin urmare trebuie să le dotăm cu instrumentele adecvate pentru a ne consolida capacităţile de asigurare a respectării legii, în strânsă cooperare cu alte autorităţi care au un rol esenţial în verificarea mărfurilor care intră pe piaţa UE', a declarat comisarul pentru comerţ şi securitate economică, Maros Sefcovic.
În acest context, Comisia Europeană a propus noi acţiuni comune pentru a răspunde preocupărilor generate de creşterea bruscă a numărului de produse nesigure, contrafăcute şi, în caz contrar, neconforme sau ilicite care intră pe piaţă.
O primă măsură este reforma vamală, inclusiv solicitarea adresată colegiuitorilor de a adopta rapid pachetul de reformă a uniunii vamale propus, care să permită punerea rapidă în aplicare a unor noi norme pentru a asigura condiţii de concurenţă echitabile în domeniul comerţului electronic. Printre acestea se numără eliminarea scutirii de taxe pentru coletele cu valoare scăzută mai mică de 150 euro şi consolidarea capacităţilor de control, cum ar fi îmbunătăţirea schimbului de date şi a evaluării riscurilor. De asemenea, Comisia invită colegiuitorii să ia în considerare măsuri suplimentare, cum ar fi o taxă de manipulare nediscriminatorie, pentru articolele de comerţ electronic importate în UE direct către consumatori, pentru a aborda costurile de scalare ale supravegherii conformităţii a miliarde de astfel de transporturi cu normele UE.
De asemenea, Bruxelles-ul propune măsuri specifice pentru mărfurile importate, inclusiv lansarea unor controale coordonate între autorităţile vamale şi autorităţile de supraveghere a pieţei, precum şi acţiuni coordonate privind siguranţa produselor, cum ar fi prima acţiune de verificare a siguranţei produselor. Acest lucru ar trebui să conducă la eliminarea de pe piaţă a mărfurilor neconforme şi să contribuie la colectarea de dovezi pentru a alimenta analiza riscurilor şi acţiunile complementare. Controalele viitoare vor fi intensificate pentru anumiţi operatori, mărfuri sau fluxuri comerciale, în mod continuu, în lumina analizei riscurilor. Cu cât este mai mare rata de neconformitate, cu atât ar trebui să fie mai mare nivelul de vigilenţă în etapele ulterioare, în timp ce sancţiunile ar trebui să reflecte cazurile de neconformitate sistematică.
În plus, Executivul comunitar are în vedere protejarea consumatorilor pe pieţele online, evidenţierea practicilor de comerţ electronic ca prioritate clară în materie de asigurare a respectării legislaţiei în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale, precum şi a unor instrumente precum Actul legislativ privind pieţele digitale şi a celor care se aplică tuturor comercianţilor: Regulamentul privind siguranţa generală a produselor, Regulamentul privind cooperarea în materie de protecţie a consumatorilor şi Reţeaua pentru protecţia consumatorilor.
Comisia invită statele membre, colegiuitorii şi toate părţile interesate să coopereze pentru a pune în aplicare măsurile prezentate în comunicare. În termen de un an, Comisia va evalua efectul acţiunilor anunţate şi va publica un raport privind constatările controalelor intensificate.