Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat miercuri seară că, în perioada în care Platforma Informatică din Asigurările de Sănătate (PIAS) este indisponibilă, asiguraţii pot accesa servicii medicale, medicamente, materiale sanitare specifice şi dispozitive medicale în regim off-line.
CNAS subliniază, într-un comunicat emis ca urmare a disfuncţionalităţilor apărute în sistem, că depune eforturi continue pentru remedierea problemelor tehnice şi pentru a asigura accesul pacienţilor la tratamente şi investigaţii.
Servicii disponibile fără utilizarea cardului de sănătate
Până la remedierea defecţiunilor, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă off-line, fără a fi necesară validarea cu cardul naţional de sănătate.
„Potrivit dispoziţiilor legale, în situaţia producerii unor întreruperi în funcţionarea PIAS, constatate şi comunicate de CNAS prin publicare pe site-ul propriu, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line”, se arată în comunicat.
Anunţ privind transmiterea serviciilor în regim off-line
CNAS a publicat pe 7 februarie un anunţ pe site-ul oficial www.cnas.ro, în care precizează că furnizorii de servicii medicale, farmacii şi distribuitori de materiale sanitare trebuie să transmită în PIAS activitatea desfăşurată off-line în perioada în care sistemul este nefuncţional.
Pe 12 februarie, anunţul a fost completat cu reguli de validare pentru raportarea serviciilor:
„Serviciul medical nu a fost raportat on-line în 3 zile lucrătoare” – aplicabil pentru perioada 31 ianuarie 2025 până la repunerea sistemului în funcţiune.
„Serviciul nu a fost semnat cu cardul” – valabil pentru perioada 12 februarie 2025 până la remedierea problemei.
CNAS: Asiguraţii vor primi îngrijiri medicale
„CNAS menţionează în mod expres că persoanele asigurate beneficiază de serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale de care au nevoie, în această perioadă. Echipa CNAS îşi cere scuze pentru inconveniente atât asiguraţilor, cât şi furnizorilor de servicii medicale”, se mai precizează în comunicat.
Între timp, Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) rămâne nefuncţional, ceea ce a dus la timp de aşteptare crescut în cabinetele medicale şi farmacii, medicii reclamând dificultăţi în acordarea serviciilor către pacienţi.