Cluj-Napoca, model de administraţie. Municipiul are alocat în 2024 cel mai mare buget din istorie

Cluj-Napoca, model de administraţie. Municipiul are alocat în 2024 cel mai mare buget din istorie
foto: facebook emil boc

 
Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca susţine că în acest an, Primăria beneficiază de cel mai mare buget din istorie. Potrivit edilului este vorba despre 720 de milioane de euro, din care mare parte va merge la investiţii. În comparaţie cu anul trecut, în 2024 fondurile destinate investiţiilor au fost majorate cu 25,13%. De asemenea, Emil Boc a precizat că are în vedere proiecte importante de dezvoltare a municipiului, menite să ducă la crearea de noi locuri de muncă.
 
„Din bugetul de 721 de milioane de euro, 43% merg pentru dezvoltare (406 milioane de euro) şi restul pentru funcţionare (314 milioane de euro). Avem o creştere de 25% faţă de bugetul anului anterior, bazată pe investiţii, cea pe consum e ca un foc de artificii, produce rezultate pe moment, dar când s-au terminat artificiile ne scufundăm în beznă”, a spus primarul Emil Boc, care subliniază că bugetul de anul acesta reflectă viziunea politică  a alianţei PNL-UDMR de dezvoltare a oraşului.
 
Astfel, în 2024, Primăria are în vedere 24 de proiecte importante de investiţii.  Valoarea totală a acestora este de 240 de milioane de euro. El a a enumerat centura metropolitană, metroul, care intră în faza de lucru în Floreşti, Spitalul Regional de Urgenţă, conectarea Clujului la autostradă, Hub-ul educaţional din Borhanci, un cămin de bătrâni, pistă de biciclete Calea Turzii – str Observatorului.
 
„Obiectivul este de a menţine atractivitatea Clujului ca oraşul nr. 1 în România în materie de calitate a vieţii şi oraş de referinţă în UE. În asta se transpune toată politica pe care o promovăm noi, o viaţă cât mai bună la Cluj-Napoca”, a declarat Emil Boc, într-o conferinţă de presă. Potrivit acestuia, fondurile europene au o pondere foarte mare în bugetul local, pentru cheltuielile aferente investiţiilor. 
 
Primarul municipiului Cluj Napoca a anunţat că elevii din municipiu vor beneficia, din toamnă, de vouchere culturale şi sportive. Beneficiarii le vor putea folosi pentru a vizita muzee, expoziţii, spectacole de teatru şi pentru a practica diverse sporturi.
 
El a precizat că proiectul are la bază un model din Legea Educaţiei. Actul normativ prevede acordarea unui voucher de 250 de lei pentru elevii de clasa a XII-a, ca să poată participa la activităţi culturale, excursii culturale, pentru achiziţia de cărţi etc.
 
„Pe lângă ce face Guvernul, Primăria va asigura din toamnă elevilor din clasa a IX-a vouchere de 300 de lei pentru a susţine dimensiunea culturală, iar începând de anul viitor va urma altă clasă. Obiectivul este ca niciun copil din ciclul I-XII să nu fie omis de a beneficia de un voucher cultural de 300 de lei. Sensibilizăm tinerii în ceea ce priveşte importanţa culturii. E important telefonul mobil, dar cultura adevărată se face la teatru, operă, muzee şi prin carte cumpărată sau excursii cuturale”, a precizat Emil Boc.
 
Bugetul propus a fost estimat la 1,5 milioane de lei pe an, urmând ca voucherele să fie acordate unui număr de aproximativ 3.500 de elevi.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt