Ciucă s-a întâlnit cu preşedintele şi premierul R. Cehe. ”Invitaţia de aderare la NATO s-a primit la Praga ceea ce ne leagă într-o amintire plăcută"

Ciucă s-a întâlnit cu preşedintele şi premierul R. Cehe. ”Invitaţia de aderare la NATO s-a primit la Praga ceea ce ne leagă într-o amintire plăcută"

Nicolae Ciucă s-a întâlnit zilele acestea cu preşedintele ceh Petr Pavel, militar de carieră la rândul său, cu premierul Republicii Cehia, Petr Fiala şi conducerile celor două Camere ale Parlamentului ceh.

"Cu toţi cei cu care am avut ocazia să discutăm, am concluzionat că Flancul estic al Alianţei trebuie să fie foarte bine protejat prin măsurile de descurajare şi protejare. Şi, într-adevăr, prin modalitatea noastră de a înţelege contextul şi de întărire a relaţiilor, pentru că avem nevoie de aceşti piloni pe Flancul Estic: România, Polonia, Cehia", a declarat Ciucă.

Conform declaraţiilor de presă ale celor doi oficiali, pe agenda discuţiilor a fost şi sprijinul pentru Ucraina, astfel încât să garantăm securitatea regională pe termen mediu şi lung.
Nicolae Ciucă a subliniat nevoia de cooperare între cele două state, cooperarea politică, diplomatică, economică. Dar şi sectorială, cum este cea în domeniul energiei şi al construcţiei de maşini, dar şi al turismului.

"În felul acesta, să continuăm la consolidarea profilului celor două ţări în interiorul UE, pentru că prin atitudinea şi activitatea noastră o să contribuim la proiectele de pace şi stabilitate de la nivelul UE", a adăugat Ciucă.

Acesta a mulţumit oficialilor cehi pentru modul în care au susţinut aderarea României la Spaţiul Schengen, dar mai ales pentru interesul manifestat pentru a finaliza procesul de aderare şi cu graniţele terestre.

Important de precizat că, în cadrul discuţiilor, s-au atins aspecte ce ţin de îngrijorarea creşterii populismului şi a extremismului în Europa şi despre nevoia ca liderii partidelor politice să-şi asume un dialog sincer şi onest cu electoratul.

Nicolae Ciucă a transmis de la Praga un mesaj de încredere în potenţialul de cooperare din punct de vedere economic, în domeniul energiei nucleare, domeniul construcţiilor de masini, energie regenerabilă, turism şi în domeniul industriei de apărare.

Vizita delegaţiei României vine într-un moment aniversar, foarte important atât pentru România, cât şi pentru Cehia.

"Astăzi este ziua NATO, Cehia sărbătoreşte 25 de ani de apartenenţă la NATO, România sărbătoreşte 20 de ani. Invitaţia de aderare la NATO s-a primit la Praga în 2002, ceea ce ne leagă într-o amintire plăcută", a subliniat Nicolae Ciucă, insistând asupra faptului că suntem într-un moment complicat, într-un context de securitate complicat, în care solidaritatea şi cooperarea dintre ţările UE sunt foarte importante.

Afla mai multe despreciucavizatcehia
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt