Ciucă confirmă amnistia fiscală. Ministrul de Finanţe a venit cu soluţia la şedinţa PNL

Ciucă confirmă amnistia fiscală. Ministrul de Finanţe a venit cu soluţia la şedinţa PNL

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a confirmat că Ministerul de Finanţe pregăteşte o soluţie prin care cei care nu şi-au plătit datoriile, dar le vor plăti până la data de 25 noiembrie, vor beneficia de o anulare a accesoriilor. De asemenea, vor fi acordate bonusuri fiscale de 3% pentru cei care şi-au plătit datoriile la timp.

Ciucă a declarat că, în şedinţa BPN, ministrul de Finanţe a prezentat această soluţie.

Nicolae Ciucă a explicat că ”în ceea ce priveşte plata datoriilor existente care se ridică la peste 70 de miliarde de lei, am considerat că este cât se poate de important ca pentru cei care şi-au plătit datoriile la timp, să existe măsuri care să recunoască tot ceea ce dumnealor au desfăşurat în acest sens şi va fi asigurat un procent de 3%, sub formă de bonusuri fiscale, pe care vor putea să îi folosească atât în investiţii cât şi în plata datoriilor, anul viitor”.

Pentru plata datoriilor, la Ministerul de Finanţe s-a identificat o soluţie prin care, cei care nu şi-au plătit datoriile şi le vor plăti până la data de 25 noiembrie, să beneficieze de o anulare a accesoriilor în valoare de 100%, a mai anunţat Nicolae Ciucă.

Din estimarea Ministerului de Finanţe, există posibilitatea ca din aproximativ 60 de miliarde de lei, să se colecteze aproximativ 20 sau 25% din această sumă.

Anterior, premierul Ciolacu a confirmat la rândul său o serie de facilităţi fiscale, respectiv o amnistie la dobânzi şi penalităţi, pentru cei care-şi plătesc arieratele, care au ajuns la suma totală de 180 de miliarde lei. Premierul a spus că statul va scuti de plata dobânzii accesorii firmele care plătesc arieratele de stat şi va scuti de dobânzi accesorii firmele care vor lua credite fiscale.


Profit.ro a anunţat anterior că populaţia, firmele, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică, persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, unităţile administrativ-teritoriale ori instituţiile publice vor putea beneficia de înlesnire la plata obligaţiilor restante către bugetul statului. În varianta actuală a proiectului, acestea vor beneficia de ştergerea a 85% din penalităţi, dobânzi şi alte accesorii aferente obligaţiilor principale restante la bugetul statului la data de 31 august 2024, dacă plătesc datoriile, respectând anumite condiţii. Cererile pentru a beneficia de anularea de dobânzi şi penalităţi, precum şi pentru credit fiscal, vor putea fi depuse până la 15 decembrie.


(Elena Andrei)

Afla mai multe despreciucapnlministrul de finante
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt