Ciucă a cerut analiză în comisiile de specialitate în legătură cu dronele ruseşti. Comisia de apărare din Senat, condusă de Nicoleta Pauliuc, s-a întrunit astăzi

Ciucă a cerut analiză în comisiile de specialitate în legătură cu dronele ruseşti. Comisia de apărare din Senat, condusă de Nicoleta Pauliuc, s-a întrunit astăzi

Preşedinta Comisiei de Apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a cerut explicaţii Ministerului Apărării în problema legislaţiei privind doborârea dronelor care pătrund în spaţiul aerian românesc.

”Din explicaţiile pe care le-am avut, o parte sunt clasificate, nu avem cum să le spunem, dar ne-au dat asigurări că evaluarea dacă o ţintă, o dronă, este ostilă sau nu, să face de un colectiv de specialişti”, a declarat Pauliuc despre incidentul recent care a alertat românii de la graniţa cu Ucraina.

Preşedintele PNL a spus, după incidentul dronei pătrunse pe teritoriul României, că cel mai important lucru este să rămânem calmi. În acelaşi timp, este de părere că acordul dintre Polonia şi Ucraina din iunie trebuie să fie un model pentru toţi vecinii Ucrainei de pe flancul estic al NATO, permiţându-le să doboare dronele şi rachetele ruseşti care vin în direcţia lor.

"Trebuie să protejăm oamenii care locuiesc aproape de graniţele noastre cu mult înainte ca ameninţările să ajungă la ei. Avem nevoie de un acord similar cu Ucraina", a scris liderul PNL pe Facebook.

Preşedintele Senatului a cerut, de urgenţă, analiză în comisiile de specialitate din Parlament, unde să fie invitat inclusiv Şeful Apărării.

"De asemenea este nevoie de revederea procedurilor la nivel Aliat pentru misiunile de Poliţie Aeriană Întărită", a subliniat acesta.

“Aşa cum am dovedit în atâtea alte rânduri, Comisia de Apărare are toată disponibilitatea de a urgenta procesul de adoptare a legislaţiei referitoare la reacţia la pătrunderea în spaţiul aerian al României a unor drone ostile sau neautorizate. Vă reamintesc că, recent, de exemplu, lucrurile s-au mişcat cu celeritate în ceea ce priveşte legislaţia necesară privind donarea sistemului Patriot. Să fie clar, nu se pune problema să ţinem noi la sertar legislaţia specifică”, a scris pe Facebook Nicoleta Pauliuc.

În legătură cu modificările legislaţiei în domeniu, Nicoleta Pauliuc a precizat că ”legea este la Guvern, are toate avizele şi urmează să intre în şedinţă de guvern. Este o formulă agreată. Noi am cerut anumite lămuriri pe partea legislativă. Am spus foarte clar că e nevoie ca aceste legi să îşi înceapă procesul legislativ şi să fie adoptate.”

Senatoarea PNL a cerut public instituţiilor care au atribuţii pe avizarea proiectului de lege să grăbească procesul.

Important de menţionat că ministrul Apărării, Angel Tâlvăr, PSD, nu a fost prezent în Parlament, deşi a fost solicitat la Comisia de specialitate. La discuţii a participat purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu.

(Elena Andrei)

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt