Ciolacu, despre reforma fiscală: Nu pot să risc să vin cu scăderi de impozitare la salariul minim pe economie, ci din impozitul pe venit trebuie să fie deduceri

Ciolacu, despre reforma fiscală: Nu pot să risc să vin cu scăderi de impozitare la salariul minim pe economie, ci din impozitul pe venit trebuie să fie deduceri

Guvernul lucrează la o nouă reformă fiscală care prevede, printre altele, şi reducerea impozitării muncii.

”Categoric, impozitarea muncii în România, mai ales pentru cei cu venituri mici, este necesară. Şi aici încadrăm aproape o treime dintre români, astfe că trebuie să intervenim. Printr-o măsură imediată, având o perspectivă şi pe legea salarizării, dar şi printr-o măsură care dezvoltă şi alte servicii şi economia României devine mai dinamică. Cu alte cuvinte, României îi trebuie un plan. Eu nu pot să risc să vin cu scăderi de impozitare la salariul minim pe economie şi să mă trezesc de la o treime, cât sunt angajaţi în economie acum cu salariul minim, să am două treimi.

V-am spus că prin reforma fiscală eu văd, în primul şi în primul rând, faptul că din impozitul pe venit, în viitor, trebuie să fie deduceri. Astfel, vei dezvolta serviciile, şi serviciile de învăţământ, şi învăţământ privat, şi after-school, şi grădiniţe, şi creşe şi instituţii spitaliceşti private, prin deduceri şi printr-un sistem de asigurări naţional”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

De asemenea, Guvernul pregăteşte şi finalizarea procesului de adoptare a salariului minim european.

”Guvernul condus de Marcel Ciolacu a stabilit că valoarea salariului minim brut pe economie nu poate să fie mai mică de 50% din valoarea salariului mediu brut la nivel naţional. Proiectul de lege a fost votat în Executiv pe 21 iunie 2024. În forma adoptată de Guvern, se vorbeşte de un nivel orientativ cuprins între 50% şi 52%. Totodată, un angajat va putea fi plătit cu salariul minim pe economie timp de cel mult 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă.

Directiva (UE) 2022/2041 se va aplica tuturor angajaţilor, indiferent dacă aceştia lucrează pe bază de contract de muncă obişnuit, contract de mandat, contract de management, contract de activitate sportivă sau de raport de serviciu. De asemenea, proiectul de lege prevede stabilirea salariului minim brut prin negocieri colective, cu obiectivul ca rata de acoperire a acestora la nivel naţional să atingă aproximativ 80%”, precizează reprezentanţii PSD într-un comunicat.

Afla mai multe despreguvernimpozitreformafiscala
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt