Unitatea 1 a CNE Cernavodă, intrată în revizie în urmă cu peste o lună, pe 16 mai a fost resincronizată la Sistemul Energetic Naţional sâmbătă după-amiaza în urma finalizării lucrărilor aferente opririi planificate. Repornirea sa fusese iniţial programată pentru 25 iunie, scrie Profit.ro.
De ce este important În perioada în care unitatea 1 a centralei nucleare (CNE) Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MW, a fost indisponibilă, preţurile pe piaţa spot din România au bătut record după record.
Marţi, a fost înregistrat cel mai ridicat preţ mediu zilnic, de peste 1.000 lei sau 200 euro pe MWh sau 200 euro, şi cel mai mare preţ orar, de peste 2000 de lei sau 400 de euro/MWh.
Nuclearelectrica efectuează o dată la doi ani revizii la fiecare unitate.
Potrivit Nuclearelectrica, în perioada opririi planificate s-au efectuat activităţi din următoarele programe: programul de mentenanţă preventivă; programul de mentenanţă corectivă; programul de inspecţii; programul de testări obligatorii pe perioada opririlor planificate; programul de implementare modificări de proiect.
Unitatea 1 a centralei nucleare (CNE) Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MW, a fost pusă în funcţiune în 1996 şi a livrat, până în prezent, 133 milioane MWh, reprezentând 9% din consumul naţional, pe o perioadă de 26 de ani. De asemenea, Unitatea 1 a împiedicat eliberarea în atmosferă a 130 de milioane de tone de CO2.
Nuclearelectrica este listată la bursă şi controlată de statul român, care deţine 82,49% din acţiuni.