Cele mai ciudate premii de la Jocurile Olimpice 2024. O ţară oferă vaci. Cât plăteşte România

Cele mai ciudate premii de la Jocurile Olimpice 2024. O ţară oferă vaci. Cât plăteşte România

După o ceremonie de deschidere nemaivăzută, Jocurile Olimpice 2024 se remarcă şi prin premiile pe care le primesc sportivii din partea ţărilor lor, în cazul în care obţin medalii. La acest capitol, unele dintre ele pot fi catalogate ciudate.

De exemplu, Indonezia, care participă cu 29 de sportivi, îşi recompensează câştigătorii de medalii cu...vaci. Aşa s-a întâmplat şi la ediţia trecută, care a avut loc la Tokyo, atunci când jucătoarele de badminton Greysia Polii şi Apriyani Rahayu au fost răsplătite cu câte cinci vaci pentru medalia de aur. Ele au mai primit o casă, un restaurant şi o sumă echivalentă cu 350.000 de euro, potrivit Gazzetta dello Sport, citată de Profit.ro.

Sud-coreenii, scutiţi de serviciul militar

O altă recompensă neobişnuită o primesc şi sud-coreenii, care sunt scutiţi de serviciul militar. În mod normal, bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani (în unele cazuri, 35 de ani) sunt obligaţi să facă armata cel puţin timp de 18 luni. În caz contrar, pedeapsa poate ajunge la cinci ani de închisoare. Femeile se pot înrola voluntar în armată.

Cea mai mare sumă o plăteşte Hong Kong

Referitor la premiile în bani, Statele Unite ale Americii, ţara de la care se aşteaptă să ia cele mai multe medalii, o medalie de aur este recompensată cu 35 de mii de euro, argintul, cu 21 de mii, iar bronzul, cu 14 mii. Suma este mică în comparaţie cu cea plătită de România, de exemplu. Preşedintele ANS, Elisabeta Lipă (59 de ani), a spus că o medalie de aur este remunerată cu 140.000 de euro. "140.000 de euro pentru o medalie de aur, 100.000 de euro pentru o medalie de argint şi 60.000 de euro pentru o medalie de bronz. Singurele premieri în euro sunt la Jocurile Olimpice. În rest, avem echivalentul în lei. Banii sunt oferiţi de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. La noi, doar statul premiază campionii sau medaliaţii olimpici. În alte ţări există sponsori", a declarat Elisabeta Lipă.

Este vorba însă de sume brute. Cea mai mare sumă o plăteşte Hong Kong, acolo unde o medalie de aur valorează 768.000 de dolari, iar una de argint este premiată cu 380.000 de dolari, conform publicaţiei Forbes. Chiar şi locul 4 primeşte 100.000 de dolari, iar o clasare între poziţiile cinci şi opt este premiată cu 50.000 de dolari.
 

(Elena Andrei)

Afla mai multe desprejocuri olimpicecompetitiepremii
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt