O echipă de speologi cehi a identificat cel mai mare lac termal subteran din lume într-o peşteră din sudul Albaniei, la capătul unui abis de peste 100 de metri, potrivit Neuron Foundation, organizaţie care sprijină cercetarea ştiinţifică în Cehia, relatează Live Science şi Agerpres.
Lacul a fost reperat în urmă cu patru ani, însă echipa nu dispunea atunci de echipamentele necesare pentru a-l documenta corespunzător. În 2024, speologii s-au întors, de data aceasta echipaţi cu scanere 3D avansate, confirmând că este cel mai mare lac termal subteran descoperit până în prezent.
Botezat „Neuron”, după fundaţia care a finanţat expediţia, lacul are dimensiuni impresionante: 138 de metri lungime şi 42 de metri lăţime.
„Pentru ca cercetătorii cehi să prezinte această descoperire fenomenală, a fost necesară desfăşurarea unor măsurători ştiinţifice precise”, a explicat Marek Audy, liderul ambelor expediţii.
Explorarea a început în zona de graniţă dintre Albania şi Grecia, un teritoriu puţin cercetat din cauza tensiunilor istorice dintre cele două state. În apropiere de Leskovik, echipa a observat o coloană de abur ridicându-se dintr-un versant muntos. Coborând în abis, cercetătorii au găsit un vast sistem carstic cu mai multe izvoare termale, printre care şi impresionantul lac Neuron.
„În cursul explorării iniţiale am creat o hartă simplă, folosind echipamentul de care dispuneam şi imediat am înţeles că am descoperit ceva extraordinar”, a declarat Richard Bouda, fotograf şi membru al expediţiei, pentru Euronews.
Cu ajutorul unui sistem lidar finanţat de Neuron Foundation, echipa a măsurat volumul lacului, stabilind că acesta conţine aproximativ 8.335 metri cubi de apă, echivalentul a 3,5 bazine olimpice.
Marek Audy a declarat pentru National Geographic CZ că intenţionează să continue cercetările asupra lacului Neuron. „Este ceva ce poate avea un impact uriaş pentru înţelegerea ecosistemelor subterane şi a proceselor geologice. Dorim să examinăm şi alte părţi ale peşterii şi să aflăm mai multe despre geologia şi biologia acestei regiuni”, a afirmat el.
Un lac termal subteran mai mic a fost descoperit anterior în Ungaria, sub băile turceşti din Budapesta. În 2008, exploratorul Sandor Kalinovits afirma că acesta era „cea mai mare peşteră şi sală umplută cu apă termală din lume” la momentul descoperirii, conform Reuters.