Ce trebuie să faci dacă dintele unui copil se rupe accidental şi care sunt cele mai riscante locuri pentru sănătatea danturii celor mici

Ce trebuie să faci dacă dintele unui copil se rupe accidental şi care sunt cele mai riscante locuri pentru sănătatea danturii celor mici

Medicul Abel Moca a explicat, într-o intervenţie la Medika Tv, că locurile precum toboganele gonflabile şi trambulinele sunt „foarte periculoase” pentru dantura copiilor. De asemenea, accidentele pot apărea şi în timpul activităţilor pe bicicletă, trotinetă sau la diverse sporturi.

Specialistul pedodont, de la clinica MaxiloMED, a detaliat paşii de urmat în cazul în care un copil îşi pierde un dinte din cauza unui accident. Dintele extras din alveolă trebuie plasat în salivă, iar copilul trebuie dus urgent la stomatolog.

„Atunci când este vorba despre un dinte definitiv care se întâmplă să cadă, să iasă din alveolă, neapărat ţinut în salivă, adică într-un bol cu salivă pentru că e obişnuit cu mediul cavităţii orale, saliva este lichidul care trăieşte în cavitatea orală. Ideea e să nu fie apă, pentru că e mult mai bună saliva pentru a nu se usca şi pentru a rămâne viu materialul din jurul dintelui. Se mai recomanda mai demult şi să-l pui în lapte, nu se mai recomandă acum, saliva este cea mai indicată”, a explicat Abel Moca.

El a subliniat importanţa ajungerii la medicul stomatolog în cel mai scurt timp, preferabil în decurs de o oră de la incident.

În cazul în care un dinte se fracturează, partea ruptă din coroană trebuie recuperată şi adusă la medic pentru a fi reataşată, contribuind astfel semnificativ la aspectul final al dintelui. Aceasta poate fi lipită pe restul dintelui rămas intact.

Afla mai multe desprecopiipedodontiedinţi
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt