Alegerile din România şi mai ales victoria lui Nicuşor Dan au atras atenţia presei americane, cele mai importante site-uri de ştiri au urmărit lupta electorală din România ca o încleştare între viziunea suveranistă inspirată de mişcarea MAGA a lui Donald Trump şi valorile Uniunii Europene, pe fondul unui vot de sancţionare a partidelor tradiţionale, scrie News.ro.
THE NEW YORK TIMES: În urma unei răsturnări de situaţie, un centrist câştigă alegerile prezidenţiale din România
Într-un eşec pentru forţele naţionaliste în creştere din Europa, Nicuşor Dan, un primar centrist şi fost profesor de matematică, a câştigat duminică alegerile prezidenţiale din România, învingând un candidat de extremă dreapta care este aliniat cu preşedintele Trump şi s-a opus ajutorului militar pentru Ucraina, scrie The New York Times (NYT).
Cu mai mult de 98% din buletinele de vot numărate, rezultatele oficiale preliminare au acordat 54% din voturi în turul doi al alegerilor prezidenţiale lui Nicuşor Dan, 55 de ani, primarul capitalei României, Bucureşti. Contracandidatul său, George Simion, un naţionalist şi admirator fervent al lui Trump, care a fost considerat pe scară largă drept candidatul principal, a obţinut doar 46%.
„Noi suntem câştigătorii clari ai acestor alegeri”, le-a spus Simion susţinătorilor, în timp ce începea numărătoarea voturilor. El a îndemnat la proteste naţionale în cazul în care numărătoarea finală îl va arăta drept învins, revoltându-se împotriva a ceea ce a spus că a fost o încercare de „a fura victoria poporului român”.
Victoria lui Dan va calma, probabil, temerile curentului politic european că România, care se învecinează cu Ucraina şi joacă un rol vital în apărarea flancului estic al NATO împotriva Rusiei, s-ar putea alătura Ungariei şi Slovaciei în a se opune ajutorului pentru Ucraina şi în a se apropia de Moscova, menţionează NYT. Dar, probabil, va inflama tabăra naţionalistă din România şi pe susţinătorii acesteia din străinătate, inclusiv pe vicepreşedintele JD Vance, şi va alimenta acuzaţiile că sistemul este fraudat. Anul trecut, o instanţă din România a ordonat anularea în ultimul moment a alegerilor prezidenţiale pe care un ultranaţionalist părea bine poziţionat pentru a le câştiga.
În ultimele zile ale campaniei, în timp ce sondajele de opinie arătau că lupta se strânge, Simion a pregătit terenul pentru o versiune românească a eforturilor lui Trump de a „opri furtul” în 2020. El a insistat că doar frauda electorală l-ar putea împiedica să câştige.
Duminică, cu puţin timp înainte de încheierea votării, Simion a susţinut că „multe persoane decedate” au apărut pe listele electorale, reluând afirmaţiile lui Trump după ce a pierdut alegerile din 2020 în Statele Unite. Simion nu a furnizat nicio dovadă în sprijinul acuzaţiilor că rivalul său victorios ar fi beneficiat de fraudă.
Un geniu al matematicii în tinereţe, care a obţinut un doctorat în Franţa înainte de a deveni profesor la Bucureşti, Nicuşor Dan şi-a desfăşurat campania ca un conservator moderat angajat atât în Uniunea Europeană, la care România a aderat în 2007, cât şi în NATO, din care face parte din 2004. Deşi sprijinit, cel puţin tacit, de o mare parte a establishmentului politic din România, Dan a candidat ca independent şi s-a prezentat ca un outsider nepătat de asocierea strânsă cu cele două partide politice principale din România. Aceste partide au intrat şi au ieşit de la putere de la răsturnarea dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu în 1989.
Dan şi-a început cariera publică făcând campanie împotriva corupţiei şi a distrugerii de clădiri vechi de către dezvoltatorii imobiliari legaţi de politicieni corupţi. Ambii candidaţi au fost implicaţi în mitinguri la începutul anilor 2000 pentru a salva centrul istoric al Bucureştiului. Dar, în timp ce Simion a îmbrăţişat politica naţionalistă, făcând campanie pentru „unirea” României cu fosta republică sovietică Moldova, care este în mare parte vorbitoare de limba română, şi cu bucăţi din Ucraina locuite de etnici români, Dan a urmărit un program mai moderat, explică NYT.
Dan a contribuit la înfiinţarea Uniunii Salvaţi România, un partid liberal, dar s-a despărţit de acesta pe tema căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, pe care progresiştii din partid le-au susţinut. Atunci când România, la îndemnul activiştilor de dreapta, a organizat în 2018 un referendum privind modificarea Constituţiei pentru a interzice uniunile între persoane de acelaşi sex, Dan a îndemnat partidul său să nu se implice în această chestiune. Referendumul a eşuat din cauza prezenţei scăzute la vot. Adepţii stângii îl consideră un conservator, iar naţionaliştii un trădător în profitul intereselor Uniunii Europene, însă victoria sa de duminică a arătat că alegătorii doresc o cale de mijloc între taberele politice puternic polarizate, scrie New York Times care îşi încheie articolul cu o declaraţie a lui Nicuşor Dan. În campania sa de săptămâna trecută, el a declarat că alegătorii au de ales „între o Românie democratică, stabilă şi respectată în Europa şi o cale periculoasă de izolare, populism şi sfidare a statului de drept”.
BLOOMBERG: Nicuşor Dan zdrobeşte ambiţiile unui susţinător al lui Donald Trump
Primarul centrist al Bucureştiului a câştigat duminică turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din România, zdrobind ambiţiile unui susţinător al lui Donald Trump, de extremă dreapta, în contextul în care alegătorii s-au mobilizat în număr mare pentru a se asigura că ţara de la Marea Neagră rămâne pe calea pro-europeană, scrie agenţia Bloomberg.
Victoria decisivă a fost alimentată de cea mai mare prezenţă la urne din România din ultimul sfert de secol, blocând un candidat care îmbrăţişase politica lui Trump. Înfrângerea acestuia a marcat o frână în ascensiunea forţelor de dreapta care mătură Europa şi a scos la iveală limitele loialităţii alegătorilor faţă de marca MAGA a lui Trump, scrie Bloomberg.
Dan, un fost activist care are un doctorat în matematică la Sorbona din Paris, a profitat de imaginea sa de lider echilibrat, în contextul anxietăţii alegătorilor că o victorie a extremei drepte ar dăuna ţării şi economiei sale. El a avertizat că Simion riscă să izoleze ţara şi să pună capăt deceniilor în care România a fost un membru de încredere al Uniunii Europene şi al NATO.
Prezenţa la vot a urcat la aproape 65%, cel mai ridicat nivel de la alegerile prezidenţiale din 2000, când liderul postcomunist Ion Iliescu s-a confuntat cu o altă provocare din partea dreptei naţionaliste.
Turul doi de duminică a fost punctul culminant al unor luni de tulburări – cea mai gravă criză politică de la prăbuşirea regimului dictatorului Nicolae Ceauşescu în 1989.
Guvernul României a invocat o campanie coordonată pe reţelele sociale, menită să submineze încrederea în alegeri prin punerea sub semnul întrebării procedurilor de vot din afara ţării. Autorităţile nu au întâmpinat „probleme semnificative” în afara unor cazuri izolate, a declarat duminică Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.
Primarul Bucureştiului va deveni primul independent care câştigă preşedinţia. Chiar şi ca centrist, victoria sa ar echivala cu o mustrare a establishmentului politic. Primarul a devansat candidatul susţinut de partidele de guvernământ din România la începutul acestei luni, ceea ce a dus la demisia premierului Marcel Ciolacu. De atunci, Dan a acumulat susţinere înainte de turul doi şi a atras mii de oameni la mitinguri politice.
El a devenit faimos în adolescenţă, câştigând de două ori Olimpiada Internaţională de Matematică. După o campanie împotriva corupţiei, Dan a câştigat alegerile din 2000 pentru a conduce capitala României, unde protestase faţă de dezvoltarea imobiliară necontrolată.
„Orientarea pro-europeană este cea potrivită pentru România – şi trebuie să fim în Europa nu doar din punct de vedere geografic, ci şi politic”, a declarat Florin Sandu, un profesor de 38 de ani care a votat pentru Dan. „Societatea este într-adevăr foarte polarizată în acest moment, dar asta se datorează şi retoricii promovate de Simion”, spune susţinătorul lui Dan, citat de Bloomberg.
Cea mai mare provocare a viitorului şef al statului va fi stabilizarea economiei României, în valoare de 380 de miliarde de dolari, care a fost afectată de incertitudinea politică. Dan a declarat că va sprijini un guvern pro-european, astfel încât să poată obţine mai uşor majoritatea în parlament. Primarul şi-a lăudat realizările din Bucureşti, al cărui rating de credit este cu patru trepte peste cel al României în ansamblu. S&P Global Ratings a semnalat luna aceasta că România riscă să-şi piardă ratingul de investiţii dacă turbulenţele politice îi vor submina capacitatea de a reduce deficitul bugetar, reaminteşte Bloomberg.
POLITICO: Lacrimi pentru fraţii Tate şi satisfacţie pentru UE, după ce Dan îl învinge pe candidatul de dreapta în alegerile din România
Primarul centrist al Bucureştiului, Nicuşor Dan, a obţinut o victorie surprinzătoare, după ce a reuşit să-l devanseze pe candidatul de extremă dreapta, George Simion, scrie POLITICO. Dan l-a învins pe candidatul ultranaţionalist George Simion, care s-a apropiat de preşedintele american Donald Trump, preluând idei din agenda sa MAGA şi ameninţând că va opri sprijinul militar pentru Ucraina.
Uniunea Europeană a răsuflat uşurată duminică seara, când primarul moderat al Bucureştiului, Nicuşor Dan, a învins un adversar de dreapta extremă şi a câştigat alegerile prezidenţiale din România. Liderii europeni mainstream s-au grăbit să-l felicite pe Dan pentru victoria sa surprinzătoare, în timp ce susţinătorii de dreapta ai lui Simion au deplâns înfrângerea acestuia, notează publicaţia de la Bruxelles.
POLITICO redă mesajele de felicitare de la preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de la premierul Poloniei, Donald Tusk, de la preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi de la preşedinta Moldovei, Maia Sandu, „a cărei ţară se află de ani de zile în conflict cu irredentistul Simion”, după cum scrie POLITICO.
Este consemnat, de asemenea, mesajul preşedintele Consiliului European, António Costa.
Totuşi, nu toată lumea a aplaudat victoria lui Dan, a observat publicaţia de la Bruxelles. „Ei bine, România, am avut o perioadă bună. Mulţumim pentru amintirile plăcute”, a declarat Tristan Tate, fratele influencerului celebru Andrew Tate. Fraţii locuiesc în România de ani de zile şi sunt anchetaţi pentru trafic de persoane, reaminteşte POLITICO.
Publicaţia notează, într-un articol separat, că acceptarea înfrângerii de către Simion pare să risipească îngrijorările imediate legate de noi tulburări pentru România.