Ce este şi cum funcţionează Intelligent Speed Assistence. Sistemul va fi obligatoriu pe toate maşinile vândute în UE de la 1 iulie

Ce este şi cum funcţionează Intelligent Speed Assistence. Sistemul va fi obligatoriu pe toate maşinile vândute în UE de la 1 iulie

Ce este şi cum funcţionează Intelligent Speed Assistence sau prescurtat ISA, unul dintre noile sisteme de siguranţă care vor deveni obligatorii pentru orice maşină vândută pe teritoriul Uniunii Europe începând cu luna iulie a acestui an, arată G4Media.ro.

Deşi nu este un sistem complet nou, el fiind prezent pe multe maşini care se află în circulaţie, acesta devine obligatoriu.

Sistemul va detecta limitele de viteză impuse pe tronsonul de drum pe care se află maşina, iar în cazul depăşirii vitezei maxime admise, sistemul va atenţiona şoferul.

Sistemul va atrage atenţia şoferului asupra faptului că a depăşit limita de viteză în diferite moduri. Prima forma de atenţionare va apărea sub forma unei pictograme în câmpul vizual al şoferului, pe bord sau pe head-up display.

Al doilea avertisment va fi de tip acustic, sub forma unui sunet specific, iar cea de a treia formă de atenţionare va veni sub forma unei vibraţii în pedala de acceleraţie.

Cu toate acestea, secvenţa şi durata acestor avertismente vor ramâne la latitudinea producătorilor.

Pentru o funcţionare cât mai precisă a acestui sistem, vehiculul se va baza pe mai multe surse de informaţie: o cameră instalată care va putea recunoaşte semnele de circulaţie, dar şi pe sistemul GPS al maşinii.

Cu toate acestea, este de menţionat faptul că sistemul nu va interveni sub nicio formă asupra sistemului de frânare. Adică maşina nu va frâna dacă este depăşită limita de viteză. Cel mult, cu acordul şoferului, prin setarea din meniu, maşina nu te va lăsa să depăşeşti viteza, prin întreruperea acceleraţiei.

Prin concepţie, sistemul va trebui să aibă posibilitatea să fie dezactivat complet la cerinţa şoferului. Dezactivarea se va face prin intermediul unui buton şi/sau printr-o apăsare puternică a pedalei de acceleraţie. Totuşi sistemul se va reactiva la fiecare pornire a maşinii, asemănător sistemului Start-Stop, şi va trebui dezactivat de către cei care nu îşi doresc să îl folosească de fiecare dată.

Dar acest sistem ridică şi câteva semne de întrebare. Specialiştii în domeniu atrag atenţia asupra faptului că sistemul poate să nu funcţioneze corect dacă pe un anumit tronson de drum indicatoarele rutiere sunt montate incorect sau vandalizate. De asemenea pot apărea probleme datorită întârzierii actualizării hărţilor de navigaţie sau în anumite situaţii din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt