Ce condiţii pune Putin pentru a face pace în Ucraina

Ce condiţii pune Putin pentru a face pace în Ucraina

Preşedintele rus a declarat că războiul din Ucraina se va încheia dacă Kievul renunţă la cererea de aderare la NATO şi îşi retrage trupele din patru regiuni ocupate şi anexate unilateral de Kremlin, scrie Euronews.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că va ordona "imediat" încetarea focului în Ucraina dacă Kievul va începe să retragă trupele din patru regiuni ocupate şi anexate unilateral de Moscova în 2022 şi va renunţa la planurile de aderare la NATO.

În timpul unui discurs ţinut vineri la Ministerul rus de Externe de la Moscova, Putin a declarat că propunerea sa ar oferi o "rezolvare finală" a conflictului, în loc să îl "îngheţe" şi a subliniat că Kremlinul este "pregătit să înceapă negocierile fără întârziere".

"O vom face imediat", a declarat liderul rus, adăugând că propunerea ar restabili "unitatea" între cele două naţiuni aflate în conflict şi Europa în general.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Kievului.

Ucraina doreşte să se alăture alianţei militare cu 32 de membri şi a cerut Rusiei să îşi retragă trupele de pe toate teritoriile.

Comentariile lui Putin au fost făcute în timp ce liderii G7 s-au întâlnit în Italia şi au convenit să ofere un pachet de împrumut de 46 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a semnat, de asemenea, un acord de securitate pe 10 ani cu omologul său american, Joe Biden.

Elveţia va găzdui, de asemenea, lideri mondiali în acest weekend - dar nu de la Moscova - pentru a încerca să traseze primii paşi spre pace în Ucraina.

Conferinţa este susţinută de elemente ale unei formule de pace în 10 puncte prezentate de Zelenskyy la sfârşitul anului 2022 şi are ca scop să mobilizeze comunitatea internaţională şi să proiecteze forţă împotriva Rusiei.

Afla mai multe despreputinpaceconditiiucraina
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt