Ce ajutor militar primeşte Ucraina? 650 de rachete, 77 de tancuri Leopard, plus 12 obuziere

Ce ajutor militar primeşte Ucraina? 650 de rachete, 77 de tancuri Leopard, plus 12 obuziere

650 de rachete, 77 de tancuri Leopard, plus 12 obuziere a primit Ucraina de la aliaţii săi, la summitul Ramstein din Germania. N-a lipsit nici ajutorul americanilor. Statele Unite au anunţat un nou pachet militar în valoare de 250 de milioane de dolari. Între timp, Rusia atacă în mai multe regiuni din Ucraina – sunt cel puţin 30 de răniţi.

 

Zelenski le-a cerut aliaţilor săi reuniţi vineri la summitul Ramstein din Germania mai multe arme – şi le-a primit. Cu puţin timp, înainte de reuniunea grupului de apărare, Berlinul a făcut anunţul.

 

BORIS PISTORIUS, ministrul german al Apărării: „În plus – şi pot anunţa asta pentru prima dată astăzi, aceasta este o informaţie nouă – vom livra Ucrainei 12 obuziere moderne tip 2000 autopropulsate, şase dintre ele anul acesta şi încă şase anul viitor, cu un volum total. de 150 de milioane de euro”.

 

Puţin mai târziu, şi Statele Unite şi-au anunţat sprijinul financiar – 250 de milioane de dolari.

 

LLOYD AUSTIN, secretarul de stat pentru apărare al SUA: „Prieteni, acesta este un moment critic. Timpul este esenţial, mai ales cu iarna pe drum, şi cu toţii trebuie să ne intensificăm sprijinul şi rapid. Aşa că mă bucur să spun că preşedintele Biden va semna un nou program de ajutor pentru securitate în valoare de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina. Aceasta va permite creşterea capacităţilor pentru a răspunde nevoilor în schimbare ale Ucrainei.”

 

Şi Marea Britanie a promis că va da Ucrainei 650 de rachete uşoare multirol produse de Thales, în valoare de peste 190 de milioane de euro. În timp ce ajutoarele curg pentru Ucraina, NATO a cerut din nou Chinei să nu mai sprijine războiul Rusiei în Ucraina.

 

JENS STOLTENBERG, secretar general al NATO: „Războiul demonstrează că securitatea noastră nu este regională, ci globală. Iranul şi Coreea de Nord furnizează drone, muniţie şi multe altele. Şi China a devenit un factor decisiv al războiului Rusiei împotriva Ucrainei. ”

 

Între timp, a avut loc nou atac rusesc cu drone şi rachete asupra mai multor regiuni din Ucraina. O zonă industrială din Liov a fost cuprinsă de flăcări după ce au căzut resturi de dronă. Guvernatorul regiunii a precizat că nu au fost raportate victime în timpul atacului.

 

Atacuri ruseşti au fost şi în oraşul Pavlograd, din centrul Ucrainei. Cel puţin o persoană a fost ucisă şi 30 au fost rănite. Guvernatorul regiunii a precizat că trei dintre răniţi sunt copii, de 4, 9 şi 11 ani. Între timp, ruşii din Kursk pun saci de nisip în jurul şcolilor şi în geamuri pentru a se proteja de noi bombardamente. Potrivit lui Zelenski, Ucraina controlează 1.300 de km pătraţi din regiune.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt