Câte sisteme Patriot are România acum şi cu câte va rămâne după ce va dona unul Ucrainei

Câte sisteme Patriot are România acum şi cu câte va rămâne după ce va dona unul Ucrainei

România a comandat din SUA şapte sisteme antiaeriene Patriot, în cele mai recente configuraţii posibile, însă dintre acestea doar patru au fost livrate până acum şi mai puţine au fost chiar şi operaţionalizate, adică să fie complet funcţionale şi gata de luptă în cadrul forţelor armate. Acum, România a decis ca un sistem să fie donat Ucrainei.

România a comandat în SUA şapte sisteme Patriot, pentru aproape 4 miliarde de dolari, iar până acum au fost furnizate doar patru dintre sisteme. Doar două sunt operaţionale în acest moment, al treilea putând fi utilizat de la sfârşitul anului, iar al patrulea la începutul lui 2025, scrie Hotnews.ro.

Sistemele PATRIOT româneşti Sistemul Patriot este cel mai nou şi scump sistem intrat în dotarea Armatei Române. România a semnat un acord de peste 3,9 miliarde de dolari pentru şapte sisteme antiaeriene Patriot noi, în cea mai recentă configuraţie disponibilă, la pachet cu câteva sute de interceptori.

Până în prezent au fost livrate patru sisteme Patriot, toate patru ajungând la forţele aeriene la Regimentul 74 Patriot. Primul sistem PATRIOT a fost livrat Forţelor Aeriene Române în anul 2020, iar din anul 2021 execută misiuni specifice de apărare aeriană şi împotriva rachetelor a spaţiului aerian al României şi al NATO.

Sistemul al 2-lea PATRIOT a fost livrat în cursul anului 2022, testarea de acceptanţă şi recepţia au fost realizate în luna decembrie a anului trecut şi a intrat deja în înzestrarea Regimentului 74 PATRIOT unde a devenit operaţional. Sistemele al 3-lea şi al 4-lea PATRIOT au fost recepţionate în 2022 şi 2023.

România a intrat şi într-un program de achiziţie gestionat de NATO prin care va cumpăra 200 de rachete PAC-2 GEM-T la un cost estimat de circa 1 miliard de euro.

Următoarele trei sisteme Patriot cumpărate de România din SUA vor veni abia după 2027

Termenele de livrare pentru unele tipuri de tehnică militară de ultimă generaţie au devenit foarte lungi, un fenomen global ca urmare a situaţiei de securitate generată de războiul declanşat de Rusia în Ucraina. Pentru România asta înseamnă că unele achiziţii militare au un termen mai îndepărtat de livrare decât s-ar fi dorit, au explicat reprezentanţi ai MApN în februarie într-o discuţie cu presa.

Afla mai multe desprepatriotucraina
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt